Eger
Mintegy érdekességképpen, a Vitis hungarica levelének 30 millió éves kövülete a borvidékhez tartozó Kis-Eged hegy oldalából került elő.
Eger már a X. századtól lakott volt. Valószínűleg már a XI. század elején jelentős nagyságú település lehetett. Szent István királyunk az első püspökségek egyikét Egerben alapíttatta. A püspökségre beköltöző szerzetesek magukkal hozták hazájukból az ott honos szőlőfajtákat is. A tatárjárás ezen a vidéken is megtizedelte a népességet. A tatárjárás utáni betelepítéseknek köszönhetően, IV. Béla király ide is telepített vallonokat, akik meghonosították a szőlőtermesztési és a borkészítési ismereteiket (pl.: a hordó használatát). A XIII - XIV. században az Eger környéki dombok irtáshelyeit szőlővel telepítik be. Ezekből a szőlőkből fedezték borigényüket az itt letelepedő cisztercita szerzetesek. Igen jelentős volt a város szerepe a középkor első századaiban. A legnagyobb püspökségek egyike a várban foglalt helyet. Ehhez nem csak Heves megye, hanem az egész északkeleti országrész is tartozott.
A szőlőművelés kezdeményezése és fejlesztése az egyház központi irányító hatásának tudható be. Ennek oka az volt, hogy a bor az egyházi szertartások fontos kelléke volt. Az egyház és a világi intézmények a bortermésből tizedet, dézsmát szedtek. Erről királyi rendelet szólt. A dézsma tárolására építették az első pincéket is. A héjonerjesztéses vörösborkészítés technológiáját és a Kadarka fajtát a törökök elől menekülő rácok hozták magukkal. A törökök több évtizedes sikertelen ostrom után 1596-ban elfoglalták az egri várat de 91 éves ottlétük alatt a szőlőtermesztés fennmaradt. A törökök nem nagyon fogyasztottak bort, de mivel ez komoly bevételt jelentett nekik, nem bántották a szőlőket. A XVII. században a fehérborszőlők kárára a vörösborszőlő-fajták egyre több teret nyertek. Miután 1687-ben visszafoglalták a törököktől az egri várat, a város és környéke rohamos ütemben fejlődött. Benépesedése során két évtized alatt kialakult a szőlő monokultúra. A XVII. század végén és a XVIII. században alakult ki a szőlőhegyek túlnyomó részének ma is használt neve. Egerben a filoxéra 1886-ban jelent meg, és szinte teljesen kiirtotta a szőlőket. Az egri borvidékre új fajták is bekerültek az újratelepítések (rekonstrukció) során. A tendencia ezután a többi borvidékéhez hasonló.
A Bikavér az egri borvidék leghíresebb bora. A Bikavér több vörösborszőlő borának házasításával készül. Régebben a Kadarka egyes változatai adták az alapot, ma főként a Kékfrankos. Magyarország eredetvédett borai közül a Bikavér az első. 1997-ben a hegyközség megalkotta az ún. Bikavér kódex-et. Egyik fontos szabály hogy a Bikavért úgy kell elkészíteni, hogy egy listában megadott vörösborszőlő-fajták közül legalább három bort kell házasítani. A Bikavér Szekszárdon hamarabb jelent meg , de nem lett olyan híres mint Egerben. Területe: 3206 ha.
Kovács Nimród Borászat
FILOZÓFIA
A jó bor lényege az egyedülálló szőlő-termő dűlőkben rejlik. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az egri bortermelő vidék legjobb terroir-jai közül három a Kovács Nimród Winery tulajdona. Mivel Eger adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak, olyan fajtákat telepítettünk, melyek itt érzik otthon magukat és így világszínvonalú borokat készíthetünk belőlük. A hűvösebb bortermelő vidékek nemzetközi fajtáin kívül – mint a Chardonnay, a Pinot Noir, a Syrah, a Merlot és a Cabernet Franc -, büszkék vagyunk a hagyományos magyar borainkra, a Furmintra és a Kékfrankosra is. Szőlőültetvényeinket a fenntartható fejlődés jegyében környezetbarát, a kézi munkára alapozott termesztés-technológiával gondozzuk. Egészséges és örömöt adó szőlőinket évről évre kézzel szüreteljük, hogy tökéletes borok készülhessenek belőlük.
BORÁSZAT
A Kovács Nimród Winery Eger történelmi részén, a Verőszala utcai pincesoron található. Már a 18. században százával voltak présházak a városban, éppen olyanok, mint borászatunk hét összefüggő épülete. A présházak közvetlenül a pincék elé épültek, hogy a helyben történő szőlőfeldolgozást lehetővé tegyék. A szőlő fermentálása után a bort a hideg pincékben, hordókban tárolták. A Kovács Nimród Winery a 21. század technológiai vívmányait maximálisan kihasználva és a több száz éves hagyományt követve készíti világszínvonalú borait.
Korszerű, minden tekintetben felújított borászatunkban mindig örömmel látjuk Önt vendégül!
Borászatunkban kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítunk!
SZŐLŐTERÜLETEK & SZŐLŐFAJTÁK
Nagy-Eged-hegy(Eger), 10 hektár - Grand Superior
Egyedülálló fekvésű, dél-délnyugati irányú, meredek terület. Talaja mészkő, amely a bornak különleges, ásványos jelleget ad.
Fajták: Furmint, Kékfrankos, Syrah
Nyilasmár(Noszvaj), 8 hektár - Grand Superior
A bogácsi tónak köszönhetően egyedi mikroklímával rendelkező terület. Talaja ásványi anyagokban gazdag, emiatt karakteres, szép, üde, gyümölcsös borokat ad. Talaja gránit/vulkanikus, fekvése dél-délnyugati.
Fajták: Chardonnay, Pinot Noir, Syrah és Kékfrankos
Nagyfai(Noszvaj), 12 hektár - Grand Superior
Enyhe lejtésű, helyenként köves talajú, harmonikus és kerek borokat adó terület.
Fajták: Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Kékfrankos, Merlot,
Cabernet Franc
Kovács Nimród
Havas & Timár Pincészet
Történetünk
Jómagamat, már egészen gyerekkoromtól nagyon vonzott és érdekelt mind a gasztronómia, mind a természet. Talán nem véletlen, de iskoláimat is ebben a sorrendben végeztem. Először vendéglátó-ipari érettségit szereztem, aminek köszönhetően a gyakorlat, majd később a munkám során napi kapcsolatba kerültem a borral. Így kezdődött a fellángolásom, ami odáig vezetett, hogy beiratkoztam Budafokon, a Soós István Borászati Technikumba. Talán itt lettem igazán szerelmes ebbe az egész boros világba. A két év elvégzése után a ballagásomon merült fel, gyerekkori barátommal, Timár Lászlóval, hogy milyen jó lenne egy közös pince, ahol megvalósíthatom önmagam, hódolhatok saját művészetemnek, a borkészítésnek. A komoly tervek eléréséhez, elvégeztem a Budapesti Corvinus Egyetem (Kertészeti Egyetem) szőlész-borász szakát. Tanulmányaim alatt több egri barátság köttetett és egyre jobban ismertem meg az Egri Borvidék szépségeit. Mára már elválaszthatatlanok vagyunk egymástól. Isteni sugallattal 2008-ban, Andornaktályán, egy, tufába vájt, kis pincécskét tudtunk kibérelni. Itt készültek a Havas & Timár Pincészet első hobby borai a 2008-as esztendőből, melyet a 2009-es fantasztikus évjárat követett. Ezen borokból csak 1-1 barrique hordóval készültek, és szinte a hordóminta kóstolása után gazdára is leltek. A kiemelkedő évjárat ellenére tudtuk, hogy a fejlődés érdekében mindenképpen vennünk kell egy saját, megfelelő infrastruktúrával rendelkező pincét. Ennek ideje 2011 szeptembere volt, mikor is megvásároltuk jelenlegi pincénket Egerben, a Kiskőporos téren. 2011-es évjárattól itt készülnek tételeink. Az elmúlt évek alatt rengeteg fejlesztésen ment keresztül a pince, hogy minél jobb higiéniai körülmény között készíthessük kézműves borainkat.
Tímár László és Havas Balázs
Szőlészet-borászat
A pincészet fél hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, de szoros együttműködésben dolgozik a többi ültetvény szőlősgazdáival is. Ez nagyon fontos számunkra, mert hisszük és érzékeljük, hogy a minőség nagy részben a szőlőben dől el. Éppen ezért évről-évre egyre több tapasztalattal, gondos odafigyeléssel közösen végezzük a szőlő munkáit. Ez azt jelenti, hogy minden kézi munkában, metszésben, kötözésben, hajtásválogatásban, fürtválogatásban és természetesen a szüretben is aktívan részt veszünk. Borászati filozófiánk az, hogy a bort csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, minimális macerálással, lehető legkevesebb fejtéssel, természetesen készítsük, azért, hogy ne veszítsünk illat- és ízanyagokat. Ez a fehérbor készítés technológiájánál kicsit nehezebb, de itt sem siettetjük azokat a folyamatokat, amik természetes úton is végbemennek. A boroknak meg kell adni az időt az öntisztulásra és a stabilitás elérésére. A folyamatos kóstolásoknál úgyis kiderül, hogy eljött-e a palackozás ideje, ami szinte a legnagyobb „nyúzás” a bor életében. Ezt pihentetés, palackos érlelés követi, hogy az adott tételt a legjobb formájában mutathassuk be fogyasztóinknak. A címkézés és kartonozás mindig megrendelés alapján történik. Ennek azért van fontos szerepe, mert minden címkét egyesével, szárazpecséttel látunk el, mely egyedivé teszi boraink megjelenését és garanciát ad annak eredetiségére, minőségére.