Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Talán meglepetéssel szolgál, hogy a Béres név, mely a Béres Cseppel vonult be a köztudatba, most egy más arcát mutatja meg. Vagy talán nem is annyira meglepő ez?


Azt valljuk, hogy a tokaji bor és a Béres Csepp egy ponton mindenképpen összeköthető: mindkettő valódi hungarikum. Hungarikumot szolgálni, értékeit, hírnevét, rangját építeni megtisztelő, nemes és egyúttal felelősségteljes feladat. Erre vállalkoztunk, amikor a világ ezen páratlan részén, Tokaj-Hegyalján, a festői Erdőbényén 2002-ben birtokot vásároltunk és pincészet kialakításába kezdtünk.


Célunk a kezdetektől az volt, hogy a Birtokhoz tartozó történelmi dűlőkből származó szőlőből modern szemlélettel és eszközökkel Tokaj-Hegyalja rangjához méltó, nagy borokat alkossunk. Ma már büszkén mondhatjuk, hogy ezt a célt elértük: a kiváló talajadottságoknak, a mikroklímának, hozamkorlátozásnak és a hozzáértő, kíméletes feldolgozásnak köszönhetően már az első, 2003-as évjáratból igen szép, ígéretes borokkal mutatkozhattunk be, melyeket azóta is további sikerek követnek hazánkban és külföldön egyaránt. A „Minden cseppje Béres” jelmondatunk azt szeretné közvetíteni, hogy a borászatunkat is jellemzik a megszokott béreses értékek: a minőség, a megbízhatóság, a kitartás.


A Béres Szőlőbirtok fiatalos, lendületes borászat, igazi színfolt Tokaj-Hegyalján. De nemcsak mi, hanem Erdőbénye is fiatalos lendületet vett az elmúlt években: egymást érik a hangulatos és színvonalas fesztiválok, mint például a hegyikerékpározás szerelmeseinek rendezett Drótszamár Fesztivál vagy a már hagyománynak számító augusztusi Bor, mámor…Bénye gasztro- és kulturális fesztivál. A programokhoz jó szórakozást, a borokhoz jó egészséget kívánunk!

Bock Pince

Bock Pince

A Bock Borászat a Villányi borvidék egyik meghatározó borászata.
Borászatunk csak minőségi borokat készít, melyek nagy része a magyarországi gasztronómiában és borszaküzletekben kerül értékesítésre.
A Bock család igazi országos és nemzetközi sikertörténet: ezt bizonyítják díjnyertes boraink, gasztronómiai sikereink, elégedett visszatérő vendégeink.
A Bock Pince családi vállalkozás. A családban a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya több évtizedre, sőt évszázadra nyúlik vissza.
Az elődök Németországból települtek Magyarországra a 18. században. A család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken. A bor szeretete és elkészítésének fortélyai azóta szállnak apáról fiúra, ebből nőtte ki magát mára ez a családi vállalkozás.
Napjainkban a sikerek mögött egyértelműen egy megértő feleség és stabil család áll. Bock József felesége, Valéria korábban tanítóként dolgozott, de az egyre növekvő családi vállalkozás kedvéért felhagyott hivatásával.
Természetes volt, hogy a gyerekek is a szülők által kitaposott útra lépnek, így ma már mindannyian a családi vállalkozásban tevékenykednek. Azaz elmondható, hogy a Bock márka mögött jelenleg a család 2 generációja képviselteti magát.

Szőlőterületek

Szőlőterületeink Magyarország déli részén, a Villányi borvidéken találhatók. Jelenleg 75 hektár saját és még 70 hektár integrált területen gazdálkodunk. Területeink a Villányi borvidék legjobb dűlőiben vannak (Kopár-dűlő, Jammertál, Fekete-hegy, Ördögárok), melyeken főként vörös szőlőfajták teremnek.

Legjellemzőbb fajták és a belőlük készített borok:
Friss, illatos fehérborok: Cserszegi Fűszeres, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Hárslevelű.
Testes fehérborok: Olaszrizling, Rajnai Rizling, Chardonnay.
Rosé borok: Cuvée, PortaGéza, Kékfrankos és Fanni Gyöngyöző Rosé.
Birtok borok: Portugieser (mai nevén PortaGéza), Kékfrankos, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot és az ezek különféle házasításából készített Ermitage és Bock’N’Roll.
Prémium borok: dűlőszelektált Kékfrankos, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, valamint ezen alapanyagok különféle házasításából született Royal-, Bock-, Libra- és Capella Cuvée.
A pincészetünk csúcsbora jelenleg a 100% Ördögárok merlot-ból készült Magnifico.

Feldolgozó üzem

A borászatunk 1996 és 2003 között modern feldolgozót épített, amely megfelel az Európai Unió által támasztott követelményrendszernek.

2008-2009-ben újabb beruházásra került sor, melynek során a bor feldolgozására és tárolására egy nagyobb feldolgozó épült (2300hl-rel bővült a kapacitásunk). A feldolgozáshoz szükséges technológiát – prés, bogyózó, válogató asztal, targoncák, szivattyúk – is tovább fejlesztettük.

Bodri Pincészet és Szőlőbirtok

Bodri Pincészet és Szőlőbirtok

A borvidék - Budapesttől 150 km-re délre - A szekszárdi és a geresdi-dombság észak-keleti részén terül el. Pincészetünk Szekszárdon már öt generáció óta foglalkozik szőlőtermeléssel és borkészítéssel. Jelenleg 25 hektár termő szőlőterülettel rendelkezünk . Faluhely-dűlőben található 11 hektár, a szomszédos Gurovica-dűlőben 11, emellett Csötönyi-völgyben, Gesztenyésben és
Iván-völgyben is vannak kisebb területeink. A fehér fajták közül a sauvignon blanc és az olaszrizling van többségben, van egy kis rajnai rizling és chardonnay is. Kékszőlőink: kadarka, kékfrankos,
cabernet sauvignon és franc, merlot, továbbá egy kis zweigelt és pinot noir. Feldolgozónkat modern koracél tartályokkal szereltük fel, teljes kapacitásunk alapján akár kétszáz tonna szőlő fogadására is képesek vagyunk. Itt persze még nem tartunk, a 2004-es évjáratban 40 ezer palack bort töltöttünk, 2005-ből 60 ezer palackot. Terveink szerint 100 ezer palack körülire bővülhet majd a termelésük. Alapkoncepciónk .egyszerű.: kiváló szőlőből kiváló bort készíteni. Ennek jegyében fontos szempont a terméskorlátozás. Minőségi boraink esetében átlagosan egykilós tőkénkénti terhelést tervezünk, ám a természet néha közbeszól, mint például 2005-ben, amikor mindössze hatvan dekagrammot szüretelhettünk egy tőkéről. Fajtaboraink között a Kékfrankos Selection van az élen, pincészetünk csúcsbora a legerősebb tételeinkből készült cuvée-nk, az Optimus. Másik két házasításunk a Civilis Cuvée, és természetesen a Bikavér, a Szekszárdi borvidék legendás bora. Az Optimus házasítást nem készítjük el minden évben, csak akkor, amikor az alapanyag magas minősége erre lehetőséget ad. A 2005-ös évjárat ilyen okokból kimaradt, de 2006-ból újra lesz Optimus. Csúcsborunk minden esetben három fajta . cabernet sauvignon és franc, valamint merlot házasítása, az érlelés során 24 hónapot tölt kisméretű tölgyfahordókban.

Borbély Családi Pincészet

Borbély Családi Pincészet

„Tüzes Borok, Vulkáni Ízek”

A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szõlõtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapítottuk újjá 1996-ban. 21 ha-os családi birtokunkon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőinkkel, a modern és tradícionális technológiák segítségével törekszünk a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére. Szőlőültetvényeink a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. Ültetvényeink részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50es években telepítettig. Pincészetünkben a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodunk a hagyományokhoz, így boraink ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Borainkban megtalálható az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata és a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg. A borversenyeken kimagaslóan szereplő száraz boraink mellett kései szüretből származó borkülönlegességek is színesítik kínálatunkat. Ilyen a fagyott szőlőből készített Jégbor vagy az Olasz rizling Aszú, mellyel Borbély Gyula a 2007-es év Balatoni Borok Mestere címet nyerte el. A 2010-es évjárattól Tamás fiunk fiatalos lendületével és újítási vágyával újra fogalmazódtak a boraink stílusai, arculata. Diána leányunk főiskolai tanulmányait befejezve, szintén hazatért a birtokra és az értékesítés, marketing oldalon erősíti a családot.
Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, kialakítottuk hangulatos Borházunkat és Vendégházunkat. A szőlőskertek ölelésében található komfortos, 10-12 fő számára kényelmes vendégházunkban a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek. Előzetes bejelentkezéssel szívesen látunk csoportokat a ritkaságokat is bemutató borkóstolóinkra, ahol bepillanthatnak családi hagyományainkba és elmélyülhetnek a badacsonyi borok csodálatos, egyedi és felejthetetlen világában. Belföldi és nemzetközi borversenyeken elért sikerekből: a 2011-es Hungaricum Borversenyen a 2009-es Kéknyelű selection borunk lett nagy aranyérmes vagy a VinAgora Nemzetközi Borversenyen a 2009es évjáratú Jégborunk kapott arany érmet és egyben a legeredményesebb Olasz rizling fajta bor különdíjat kapta. Nagy megtiszteltetés és siker számunkra, hogy Tamást, a család ifjabbik borászát a 2012., a 2013. és 2014-es években az „Év Bortermelője” választás 5 jelöltje közé választották. A jól működő családi birtok fontos része a jól felépített munkamegosztás. A családtagok részt vesznek a birtok minden munkafolyamatában a szőlőmunkáktól, a pincei feladatokon keresztül a vendég fogadásig.

Breitenbach Borászat

Breitenbach Borászat

A pincészetet Breitenbach Kiss János és családja alapította 2006 ban. 2013-ban a családi vállalkozás bővült és társas vállalkozási formájában menetel tovább, amerikai magyar befektetői körrel. Az 5,6ha termőterületről 12,5ha területre nőtt. A Schell ķúria megvásárlásával az új pincészet központja kialakításra vár.
A borászat célja a dűlőszelektált nagy fehérborok elkészítése.

Bussay Pince

Bussay Pince

Családi pincészetünk a hármas határ közvetlen szomszédságában, Csörnyeföld település határában a Kövecs-hegyen található. Édesapánk Dr. Bussay László 1989-ben alapította. Az Ő és Édesanyánk dr. Ratkovics Ágnes kitartó munkájának köszönhető, hogy Zala megye ismét felírta magát Magyarország  bortérképére. Édeapánk 2014-ben bekövetkezett halálát követőn vettük át (Dóri és Bianka) a pincészetet. Hozamkorlátozással 5,5 hektáros saját telepítésű ültetvényünkön egy tőkénk egy palack bort ad. Elvünk az, hogy a legjobb minőséget visszük be a pincébe és próbáljuk nem elrontani azt. Boraink még a gyengébb évjáratokban is rendkívül koncentráltak és testesek, kimagaslóan szép savszerkezettel bírnak. Törekszünk arra, hogy boraink természetes úton, tölgyfahordóban fejlődjenek. Kizárólag palackozásra termelünk. Számunkra a borászkodás egy olyan hivatás, mellyel próbálunk értéket teremteni hagyományos formában. Hisszünk abban, hogy egy jó pohár bor olyan kapocs, amely könnyen besimul bármely beszélgetésbe.

Dr. Bussay László, Édesapánk:
Életút: 1958. június 4-én született Szigetváron. Édesanyja, a mi Nagymamánk sokszor emlegette ezt a napot, hisz egybe esett a trianoni évfordulóval. Középiskolai éveit 1976-ban Pécsett, a Nagy Lajos Gimnázium kémia szakán töltötte, ezt követően ,,az orvosi egyetemre felvételiztem, de helyhiány miatt elutasítottak 3 ízben. A sikertelen felvételiket követően a szigetvári kórházban dolgoztam műtőssegédként, majd a helyi termelőszövetkezetben dolgoztam lovaskocsis brigádvezetőként."  1979-1985-ig a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karára járt és a diploma megszerzésének évében házasságot kötött Édesanyánkkal. Ezt követően a pécsi Tüdőgyógyintézetben dolgozott, majd 1987-ben a Zala megyei Muraszemenye község háziorvosa lett, egészen 2014. augusztus 19.-ig, halálának napjáig.

Orvosból Borász: Háziorvosi teendőinek ellátását követően az idejét szívesen töltötte a természetben. Betegei -a jó szándékú falusi emberek- paraszolvencia címén sokszor bort is adtak neki, a tyúk és tojás mellett. Tudták a "dokiról", hogy nagyapja, egy Pécs melletti kisebb területen foglalkozott szőlőműveléssel, így az "orvos" ért is hozzá és szereti is a jó bort. Amilyen jó volt az emberek szándéka Zalában, a boruk annyira rossz. Így döntötte el az "orvos", hogy szőlőt fog művelni és gondos gazdaként megpróbál többet kihozni a zalai vidékből, mint amit eddig kóstolt. Amilyen természetes módon vágott bele az első ültetvény kialakításába, olyan természetes módon adta magát az, hogy a kis birtokból mára családi pincészet lett.

Dóri és Bianka
A '90-es éveket megelőzve 2 év különbséggel láttuk meg a napvilágot. Dóri egyéves volt, mikor Zalába költözött, én pedig már tisztán zalai szerelem voltam. Az általános iskolát Muraszemenyén végeztük el, majd középiskolai éveinket "szőlő falunktól" 30 km-re, Nagykanizsán, a Batthyány Lajos Gimnáziumban töltöttük kollégistaként. Ennek köszönhetően Zalában nevelkedtünk és a kamaszkori zsebpénzünket, a szőlőt művelve,  Édesapánk oldalán kerestük meg. Ahogy idősebbek lettünk, egyre komolyabb feladatokat bízott ránk. Szerettünk dolgozni, mert akkor vele lehettünk és minden nap megtanított minket valami újra, valami érdekesre. Így sajátítottuk el azt a tudást, amit a pad mögül nem tudtunk volna; úgy, mint együtt élni a természettel, felismerni és megküzdeni a kihívásokkal, melyet az időjárás elénk állít és alázattal viselni a feladatot. Az érettségit követően Pécsett tanultunk tovább: Dóriból Orvos lett, belőlem pedig jogász.

 

Dr. Bussay Dorottya

A borász...

Az egyetem és a rezidens évek után, 2014 decemberében átvette Édesapánk háziorvosi praxisát és a borászatot. Sokszor megkérdezik tőle, "na de ki most a borász? " Rejtett mosolya mögül mindig érkezik a válasz : ,,...nálunk nincsenek titulusok... Édesapánk hagyatékát folytatni szeretnénk, megpróbálva azzal a szeretettel és kitartással, amit tőle láttunk, amit vele éltünk át. Amit kellett, amit lehetett, arra megtanított minket. Ő többnyire autodidakta módon sajátította el a borkészítés mibenlétét. Rengeteg bölcsességet hallott a helyi öregektől, amit gyeremekkorában nagyapjától, a szőlőmunka során szerzett tapasztalataival kiegészített és a hiányzó részeket könyveiből pótolta. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a 3 állandó emberünk közül kettő már több éves tapasztalatot szerzett nálunk, így olyan rutinnal készítik elő és látnak hozzá a napi teendőkhöz, hogy délelőttönként nyugodt szívvel láthatom el betegeimet a rendelőben. Ezt a szervezettséget Édesapánknak köszönhetjük.

 

 

Chateau Dereszla Pincészet

Chateau Dereszla Pincészet

A Dereszla Pincészet a Tokaji Borvidék egyik leggazdagabb történelmi
múltjával rendelkező borászata, Magyarország történelme végigkísérhető a pince múltján.
Az első írásos említése a bodrogkeresztúri pincének a 15. század elejéről való,
 amikor is egy leltárív arról számol be, hogy az akkor Zsigmond király tulajdonában
lévő pincéket használták a borban leadózott tized begyűjtésére és tárolására. Az 1450-es évektől Hunyadi birtok, feltehetőleg Magyarország legnépszerűbb királya,Hunyadi Mátyás is megfordult a pince falai között. A török dúlás idején a Habsburgok tulajdonában állt, mint császári birtok. 1605- től Bocskai, majd Bethlen Erdélyi Fejedelmek irányítják a Dereszla domb északi oldalán fekvő majorságot és a hozzá tartozó pincéket. 1645- ben, a Linzi békét követően vált a Rákóczik egyik fontos birtokává a mai pincerendszer. A Rákóczi Szabadságharc idején már nem II. Rákóczi Ferenc
 fejedelem vagyonát gyarapították az itt érlelt borok, mivel az 1699-es vagyonmegosztást követően leánytestvéréé,Rákóczi Juliannáé lett a pince. Julianna 1691- ben férjhez ment a francia Ferdinand-Gobert Aspremont-Reckheim gróf altábornagyhoz.Julianna 1717-ben halt meg, mindössze 45 esztendős korában. Férjét, a nála 29 évvel idősebb Ferdinand-Gobert Aspremont-Reckheim grófot
még 1708-ban eltemette. Az Aspremont ház fiú utód nélkül maradt a 18. század végére, így az egyetlen leányutód házasságával Wolkenstein birtokká alakult a viharos történelmi múltú bodrogkeresztúri pincészet. Ők 1945-ig irányították a majorsághoz tartozó 4 pince ügyes- bajos dolgait. 1849 januárjában Bodrogkeresztúron zajlott a szabadságharc egyik legvéresebb csatája.A magyar győzelemnek állít emléket a Vinotéka épületének falába fúródott ágyúgolyó körüli nemzeti színű keret. A jelenlegi pincerendszer legmagasabban fekvő és egyben legfiatalabb, a 19. század elején kivájt pincéje a soproni borkereskedő zsidó család, Kláberék tulajdona volt, míg az 1944-es Holocaustot követően államosították. Ezután az 1945-ben alakult  tokaji borforgalmi vállalat, majd a részben ebből alakult tokaji borkombinát felvásárló és érlelő pincéje lett. Az 1990-es évek privatizációs hullámában, 1992-ben került Franciaország legnagyobb mezőgazdasági szövetkezeti vállalata, a Loire menti CANA tulajdonába. Néhány elvesztegetett évet követően 2000-ben a Champagne-i D’Aulan család látta úgy, hogy érdemes ezt a gazdag történelmi múlttal rendelkező pincét újra felvirágoztatni.   A teljes technológia megújítását követően hozzáfogtak az 5 külön részből álló rendszer egy, a borászati technológiát és az esztétikumot is híven szolgáló pincerendszer kialakításához. 2007 elejére alakult ki a mai formája a Dereszla Pincészetnek. Ekkor új feldolgozó épület, logisztikai és adminisztrációs egységek épültek, melyek követik a régi pincebejáratként és présházként szolgáló műemlék épületek hangulatát, stílusát. 2008-tól folytatódik tovább a Dereszla Pincészet technológiai korszerűsítése, amely az Európai Unió és Magyarország 50%- os támogatású, EMVA projekt keretén belül valósul meg.

 

Demeter Zoltán Pincészete

Demeter Zoltán Pincészete

Demeter Zoltán bemutatkozik:

A pincészetemet azzal a céllal alapítottam 1996-ban, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismerésének közvetlenül is részese lehessek. A borkészítéshez szükséges szakmai alapokat részben Budapesten a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szereztem meg. 1993-tól veszek részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok  elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal. Vállalkozásom első évében a sátoraljaújhelyi családi gazdaság szőlőterületéről készítettem bort a pince hagyományos eszközeivel.
A következő években Tokaj-Hegyalja különböző részein vásároltam szőlőterületeket. Tokajban a Szerelmi dűlőben, Mádon a Veres dűlőben és Bodrogkeresztúron a Kakas dűlőben 1-1 hektárt.
2008-ban már 7 hektárról szüreteltem, mely szőlők 7 dűlőben termettek. Tokaj belvárosában, egy 1790-ben épült műemlék ház pincéjében erjesztem és érlelem boraimat. Lehetőségeimet kihasználva törekszem a különböző dűlőkből dűlőszelekciókat készíteni, így 2007-ben hat dűlőszelektált száraz bor született. Boraim három minőségben jellenek meg, úgy mint száraz, főbor és aszú borok, melyek sorszámozva kerülnek forgalomba. A szőlők szélsőséges hozamkorlátozásával, a lehető legpontosabb érettség megértésével, a termőhelyek változatosságának és gazdagságának megmutatásával próbálom támogatni Tokajt a világ bortérképére való visszakerülésben.

Etyeki Kúria

Etyeki Kúria

Az Etyeki Kúria Borászat 1996–ban alakult az etyeki Öreghegyen 2 hektár szőlőterülettel. Hamarosan a borvidék vezető borászata lett. Négy évvel ezelőtt a 150 éves sváb pince fölött megépült egy korszerű feldolgozó és a hangulatos borkóstoló helyiség. Az Alcsútdobozon több lépcsőben végzett szőlőtelepítéseknek köszönhetően a termőterület elérte a 27 hektárt, és további 5 hektár telepítése van folyamatban. Az Etyek – Budai borvidéken elsőként telepített Pinot Noir szőlőből készült bor számos világszínvonalú kitüntetést hozott a pincének.

A 2009-es évben a nemzetközi piacra lépés területén szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében fekvő trausdorfi Esterházy borászattal.

Ugyanebben az évben állt munkába Mérész Sándor főborász, aki Matolcsy Sárával és Babarczi Lászlóval közösen megvalósította a borászat modernizálását. Elsőként kialakították az új termékpalettát, mely együtt járt az új arculattal. 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkák indultak el, a cél a nemzetközi élmezőnyhöz való felzárkózás és a gazdaságos üzemméret elérése volt. Az építészeti tervekkel a Bord Építész Stúdiót bízták meg. A beruházás eredményeként az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt, a pincészet mintegy 2.500 hektoliternyi tartály és hordó befogadására alkalmas. Az épület kialakításának köszönhetően megvalósulhat a gravitációs szőlőfeldolgozási technológia.

A régi pince fölé épült a megújult palackozó üzem, a borbíráló helyiség a látványos terasszal valamint a vinotéka is. Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogató szinte teljes áttekintést kap az egyes termelési folyamatokról, anélkül, hogy a termelési térbe be kellene lépnie. A vinotékával szemben elhelyezkedő épületrészből többek között látható a tartályos tér, a palackozó tér valamint a fahordós érlelő is.

A borászat bővítése mellett az Etyeki Kúria 11 hektárral bővítette szőlőterületeit is az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy legértékesebb részén. A teljes termőterület így már meghaladja a 27 hektárt. A legújabb területek betelepítése 2015 tavaszán történt, a borászatnak eddig is nagy sikereket hozó Sauvignon Blanc, Chardonnay és Pinot Noir fajtákkal.

 

Fekete Pincészet

Fekete Pincészet

 A Fekete Pincészet 1999-ben jött létre családi vállalkozásként az Etyek – Budai borvidék területén a Velencei – tó partján. A bor érlelése a Velencei- hegység lábánál található Bence-hegy löszös oldalába a XIX. században vájt egyedi klímával rendelkező, nemes penésszel borított borospincében történik. A borkészítésnél a borkedvelők igényeinek megfelelően alkalmazzák mind a korszerű technológiákat, mind az ászokhordós érlelést ezzel is választékosabbá téve a borkínálatot. Az ínyencek részére különleges, magas biológiai értékű feketeribiszkéből készült gyümölcsborral is kedveskedik a pincészet. A fekete ribiszkéből készített bor legfontosabb tulajdonsága között lehet megemlíteni a magas C-vitamin tartalmat. (100-350 mg/liter) , emellett minden olyan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, mellyel a szőlőből készült vörösborok. A bort desszertekhez, illetve olyan ételekhez ajánlható, melyeknek készítése során cukortartalmú alapanyagot használnak fel.

Érdekesség a fekete ribiszkéről:

Jelentős P-, A- és B-vitamin-tartalma is amelyek vese-, szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyításában fontosak. Kedvező hatását tapasztalták az érelmeszesedésben, a hipertóniában és reumatikus eredetű szívelégtelenségben szenvedő betegeknél is. A fáradtság érzést gyorsan csökkenti, felfrissülést okoz. Nyugtatja az idegrendszert és csökkenti a lelki depressziót is.

Gallay Kézműves Pince

Gallay Kézműves Pince

Filózófia

Gallay Kézműves Pince a bükki borvidék első családi boutique borászata. A 11 hektáros birtok a bükki borvidék szívében Nyékládháza, Mályi, és Miskolc legjobb dűlőiben található, ahol környezet tudatos és fenntartható gazdálkodás mellett prémium minőségű borok készítése a célkitűzésünk.

Birtok

11 hektáros birtok | A bükki borvidék legjobb dűlői | Nyékládháza Pittyén-dűlő | Mályi Zúgó-dűlő| Miskolc Lippa-dűlő

Kedvező ökológiai adottságok | Vastag termőréteg | Agyagos, mészmárgás talajszerkezet

Környezet tudatos gazdálkodás|Fenntarthatóság

Gizella Pince

Gizella Pince

Kézműves pincészet 6 hektár, szőlővel 7 dűlőben. Változatos talajtípusokon termesztett fajtáink különböző borokat eredményeznek. Célunk a magas minőség, tiszta ízvilág, uralkodó gyümölcsösség elérése, megtartása. Száraz és desszertborokat egyaránt készítünk. 

Gyümölcsélmény, kiemelkedő termőhely, komplexitás. Tokaj képes erre. Az egész a nagyszüleimmel kezdődött, aztán 2005-ben én következtem, és nem sokat gondolkoztam a folytatáson. Számomra a legfontosabb kérdés a bor minősége, amit kis mennyiségek készítésével igyekszem biztosítani és fejleszteni évről évre.

Haraszthy Pincészet

Haraszthy Pincészet

Mottónk

“A tradíció új ízei” – ez pincészetünk mottója, és ennek fényében álmodta meg az építész az etyeki Öreghegy lankáira a Haraszthy Vallejo Pincészet épületegyüttesét.

A pincészetről

Pincészetünket 1996-ban alapították, de a teljes borászat csak 2003-ban lett kész. A kezdetektől fogva szerettük volna, ha a bor élmény mellett, a gasztronómia remekeit is közvetíthetnénk, ezért nyitottuk meg Cinnamon éttermünket. A célunk természetesen a kiválló borok készítése évről évre, illetve a Magyar fajták mellett a Burgundy fajták helyi tökéletesítése. Főbb szőlőfajtáink az Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon Blanc és a Pinot Noir. Emellett van még  Szürkebarát, Királyleányka és Zenit, amiket cuvée-kben köszönnek vissza. Hisszük, hogy úgy lehet egyedi, karakteres jó borokat létrehozni, ha a modern technológiát vegyítjük a hagyományos eljárásokkal. Borászunk, Pázmányi Dániel óriási figyelmet szentel annak, hogy csak tökéletesen érett, egészséges szőlőszemek kerüljenek a borba. 1996-ban alapítottuk a pincészetet. A borászati feldolgozó üzem 2003-ban készült el. A borkészítés mellet komoly hangsúlyt kap a gasztronómia. Éttermünk 2006 óta üzemel. Célunk évről évre magas minőségű borok készítése, a burgundi fajták minél magasabb szintű kibontása, illetve a bor és gasztronómia kapcsolatának bemutatása. Fő fajtáink az Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon Blanc és Pinot Noir. Emellett foglalkozunk még Pinot Gris-vel, Királyleánykával és Zenittel is, melyek házasításokban kapnak helyet. Modern és kíméletes feldolgozási technológiával dolgozunk. Borászunk, Pázmányi Dániel különös gondot fordít arra, hogy csak tökéletesen beérett, egészséges szőlőből készüljön bor. A bogyózást válogatási fázis előzi meg, így csak tökéletesen érett, egészséges szőlővel dolgozunk. A kíméletes préselést követően irányított technológiával erjednek boraink. Csak kazein mentes kezelőanyagokat alkalmazunk a borkészítés során. Jelenleg 120 000 palackot készítünk évente, melyek 3 különböző borcsaládban kerülnek piacra.

Heimann Birtok

Heimann Birtok

A Szekszárdi Borvidék a Dunántúli-dombság első, keleti lankáin terül el. A dombokat fedő vastag lösztakaró kerek, gyümölcsös, élettel teli borokat, elegáns aromákat ad, míg a meditárranra jellemző, meleg ősz hosszú érési periódust biztosít.

Ezen adottságok miatt Szekszárdon otthonra leltek a világfajták, mint a merlot, a cabernet franc, és a syrah. Kiaknázásra váró nagy lehetőséget nyújtanak a hazai fajtáink, a kékfrankos és a kadarka, melyek különösen jól és megbízhatóan reagálnak az elmúlt évek szélsőséges időjárására. A birtok fejlődési útjának e fajtákat tartjuk, így a telepítéseknél és a kísérletezésnél ma már rájuk helyezzük a hangsúlyt. A cél az, hogy Szekszárd egyediségét itthon és világszerte is megmutassuk.

A sváb gyökerű Heimann család 1758 óta él és dolgozik Szekszárdon.

A török hódoltságot követően, a XVIII. században királyi kedvezményekkel csábították a megcsappant népességű vidékre a német telepeseket. A svábok magukkal hozták a kor fejlett árutermelő borkultúráját és munkakedvüket, szorgalmukat.

Betelepítették az elhagyott domboldalakat és fellendítették a kereskedelmet. A szekszárdi “alsóutcai sváb” Heimannok a város vállalkozó szellemű, dolgos paraszti rétegéhez tartoztak.

A XX. század folyamán a családi borászat fejlődését először a gazdasági világválság, majd a második világháború törte meg. A háborúból hazaérő Ferenc dédapánk (született 1901), betegsége miatt fiának Ferencnek (sz. 1930) adta át a családi birtok irányítását. Az ő nevéhez fűződtek a szekszárdi TSZ háztáji szőlők kialakítása, az első nagyüzemi kordonos telepítések, majd az Aliscavin néven létrehívott borászati közös vállalat.

Heimann Zoltán (sz. 1959) és Ágnes sikeres közgazdász karriert maguk mögött hagyva fordultak ismét a szőlő és a bor felé, s építették újra a családi vagyont. A szőlő iránti elkötelezettség ismét a családi kultúra szerves része, amit az is mutat, hogy 2009-ben teljesen Szekszárdra költöztünk, hogy minden erőnkkel a borászatra koncentráljunk.

Családi birtokunk mindennapjaiban a felhalmozott bölcsesség és alaposság, az ifjúság lendületével ötvöződik. Minden kulcskérdésben a családtagok kezében van a döntés és a felelősség.

Zoltán a stratégia felelőse, valamint a beruházások, telepítések lebonyolítója, s a vendégekkel is javarészt ő foglalkozik a borkóstolókon. A Szekszárdi Borvidék elnökeként sokat tesz a tágabb közösség felemelkedéséért is. Ágnes (a ház asszonya) a termelés felügyelete mellett a vendéglátásba is beleviszi természetes kedvességét. Ifj. Zoltán szőlész-borász tanulmányait Geisenheimben, Montpellierben és Udinében végezte, 6 év világlátás most a birtok igazgatásának kihívásait és sokrétűségét tanulja nap mint nap. Gábor, a fiatalabbik testvér orvosi pályára készül, jelenleg Münchenben tanul, de ő is sokat tesz mikrokörnyezetében a Heimann borok megismertetéséért.

A magas minőséghez nélkülözhetetlen egy jó csapat.

A családias légkört erősíti, hogy a szőlészetben és borászatban dolgozó kollégáink javarészt tizen éve elkötelezettek mellettünk és a nagy odafigyelést igénylő borkészítés mellett. Szabó László szőlész kollégánknak a szőlészeti munkafolyamatok szakmai koordinálása és ellenőrzése a feladata, immár 11 éve segíti munkánkat. A borászatban még négy állandó kollégánk van: Mátis László a rangidős, ő 12 éve dolgozik nálunk, feladata a palackozás, címkézés és a raktár kezelése. Tóth György és Horenka Zoltán elsősorban a szőlészeti gépi munkákért, Tóth Bertalan pedig a pincéért, a tiszta hordókért felel.

Egy kicsit mindenki mindenes is egyben, ahogy egy kis vállalkozásban ennek lennie kell.
Boraink stílusán tisztán látszik a kézjegyünk.

Mi a titok a Heimann borokban? Az első és legfontosabb biztosan a saját ízlésünk és a törekvés, hogy mindenből a legjobbat hozzuk ki. Mindez azonban nem valósulhatna meg a kiegyensúlyozott ültetvények és a közvetlen, személyes odafigyelés nélkül.

A mai kornak megfelelő technika mellett nagy hangsúlyt fektetünk a természetet kímélő szőlőművelésre. Gyomirtó helyett kapálógépet használunk. A szőlőt többször, manuálisan átválogatjuk az évjárat által meghatározott szempontok szerint. Teljes érettségben –de nem túlérettségben– kizárólag kézzel szüretelünk.

Az erjesztés során mértékletes extrakcióra törekszünk. Hogy boraink karaktere kibontakozhasson, hosszú ideig, elsősorban magyar készítésű nagyhordóban érleljük őket.

A Heimannok mindig is felelősséget vállaltak a környezettel szemben. Saját konyhánkban és a vendéglátásban is hasznosítjuk a borkészítés “melléktermékeként” születő finomságokat.

A szőlőtörkölyből rendkívül tápanyaggazdag szőlőmag olajat készíttetünk. Az előszüretelt zöld szőlőből verjus készült, melyet fröccsnek és savanyításra is használunk. Ági kertjében majd’ minden megterem, a fűszernövényektől kezdve, a zöldségeken át, a mennyei paradicsomig.

Családi birtokunkon a hulladékot szelektíven kezeljük és szállíttatjuk el telephelyünkről. A növényi maradékokat komposztáljuk, a fa hulladékot pedig fűtésre használjuk.
Társadalmi felősségvállalás és elismertség.

Fontosak a borágazatban és -politikában felvállalt társadalmi szerepek: Zoltán a Szekszárdi Borvidék elnökeként tesz szeretett szűkebb hazája felemelkedéséért. Ezen túl Pannon Bormíves Céh és Vindependent alapító tagja. Ági alapító tagja a Pannónia Női Borrendnek, amely számos értékes borkultúrát építő rendezvény szervezője volt az elmúlt években. Ifj. Zoltán pedig korához illően a Junibor Egyesület tagja. Mindhárman résztvesznek a Szekszárdi Borászok Céhe munkájában, amely a szekszárdi borászok élcsapata.

Heimann Zoltán társadalmi aktivitását 2011-ben, a német Artvinum gálán, Stuttgartban, az Év Nemzetközi Borszakértője díjjal ismerték el.

Büszkék vagyunk a számos aranyéremre, amit boraink nemzetközi borversenyeken nyertek: Bordeaux, Brüsszel, London, Budapest. Legnagyobb sikerünk mégis a visszatérő vendég, és az utánrendelt bor.

Az utóbbi években számos országos jelentőségű kitüntetést kapott borászatunk.

Heumann Pincészet

Heumann Pincészet

Filozófiánk

A bor a mi szenvedélyünk és elhatározásunk, a minőség pedig a legfőbb alapelv. Ez a gondolat határozza meg boraink előállításának minden lépését - a szőlőben végzett munkától egészen a palackozott borig. A célunk az, hogy csúcsminőségű borokat kínáljunk megfizethető áron. Mindemellett szeretnénk bizalomteljes és barátságos kapcsolatot ápolni vevőinkkel, dolgozóinkkal és szállítóinkkal.

 Történetünk

Mi egy svájci-német házaspár vagyunk, akit különös szeretet fűz a borhoz. 1995-ben adódott a lehetőség, hogy a Villányi borvidéken, egy akkor 40 éves kékoportót termő szőlőterületen gazdálkodhassunk. Ez lett az alapköve pincészetünknek. Eredetileg csak szabadidős elfoglaltságként gondoltuk a szőlőművelést, de időközben nagyobb lett a megtermelt mennyiség, nőtt az ambíció és persze a minőség iránti vágy is. A döntésünk, hogy professzionális bortermelésbe kezdjünk, logikus következmény volt. Lépésről-lépésre újra telepítettük a területünket, borpincét építettünk és felszereltük a szükséges eszközökkel. 2008 óta fiúnk szakmai támogatását is élvezhetjük, aki Svájcban borász szakon szerzett egyetemi végzettséget és hozzánk hasonlóan a borüzlet világában tevékenykedik. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a folytonosság biztosított.

Homola Pincészet

Homola Pincészet

A Homola Pincészet 2009 óta készít borokat Paloznakon és környékén, ma már 15 hektáron. Paloznakon, Tihanyban és Alsőörsön a Balatonfüred-Csopaki Borvidék legjobb dűlőiben gazdálkodnak. A cél 2016-ban már a 60 ezer palack értékesítése, de közeli terv elérni a 100 ezres palackszámot. 4 nagy dűlő adja a termés alapját, a Gölyemál Alsóörsön, a Lapi dűlő Tihanyban, a Sáfránykert és a Hajnóczy dűlő Paloznakon.

A birtokközpont az ősi Római út feletti területen található történelmi szőlőkkel körülvéve. A Pincészet borai Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász közös alkotásának eredménye, akik igyekeznek a 100%-ot kihozni a balatoni területekből. Nagy hangsúlyt fektetnek a kísérletezésre és a tradicionális borkészítésre, ezt mutatják a Homola-sorozat hordós erjesztésű és érlelésű tételei, mint a Sáfránykert Olaszrizling, a Hajnóczy Olaszrizling, a Parti Szél cuvée vagy a Kékfrankos. A dűlőborokon kívül dűlőn belüli hordóválogatások is készülnek, ebben az évben elsőként a Sáfránykert Olaszrizling válogatás és a Hegybor kerül forgalomba.

A Hegybor a Balatoni kör kezdeményezésére kialakított eredet- és minőségi borkategória, kizárólag száraz olaszrizling lehet. Az alap Balatonbor kategóriába kerülnek a mindig megbízható, gyümölcsös, könnyed alapborok, míg a Hegybor kategória a tó körüli hegyek változatos termőhelyi jellegzetességeit hivatott bemutatni.

A Homola Pincészet másik büszkesége a 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé) a frissebb, könnyű, reduktív vonalat képviseli, igazi balatoni életérzést közvetítve.

Kuriózum, hogy a 2013-as évből termett Pinot Blanc szőlőből tradicionális pezsgőt készítettek, mely a reményeik szerint 5 év érlelődés után fog piacra kerülni.

A borvidék

A Balatonfüred-Csopaki borvidék a Balaton északi partján, Zánkától Balatonalmádiig húzódik. Fontosabb községei között említhetjük a névadó Balatonfüred és Csopak mellett Paloznakot, Lovast, Felsőőrsöt, Szentantalfát és Balatonszőlőst.

A terület földtani felépítése igen komplex képet mutat. Legidősebb képződménye a szilur korú átalakult (metamorf) fillit-pala. A közberétegződött idős vulkáni kőzeteken jó minőségű bor terem Lovas és Alsóörs határában is. A palára a felső perm korú, jellegzetesen vörös, szárazföldi eredetű Balaton-felvidéki homokkő települ, amely kovasavban és vasoxidban gazdag, vörös talajokat produkál (Lovas, Csopak, Balatonfüred). Efölött az alsó és középső triász változatos karbonátkőzeteit találjuk, amelyeknek mészben gazdag málladéka a vályogos talajt fehérre színezi. A csopaki és balatonmelléki borok jellegzetes, markáns savtartalma ennek a meszes talajnak a hatását tükrözi. Tájképileg vonzó látvány a vörös és fehér talaj színkombinációja.

A terület jellegzetes fehérbor-szőlői az olaszrizling, a rajnai rizling, a rizlingszilváni, a tramini, az ottonel muskotály és az utóbbi évtizedekben a sauvignon blanc és a chardonnay. Vörösbort csak kivételesen termelnek (pl. a Tihanyi-félszigeten kékfrankos, cabernet franc, zweigelt, merlot, pinot noir, stb.)

A területen két – mondhatni önálló – borstílus különböztethető meg. A Balatonfüredi tájegység (ide tartoznak a balatonszőlősi borok is) borai testesebbek, tüzesebbek, magasabb extrakttartalommal bírnak. E borokat kifinomult ízlésű kóstolók gyakran rezeda illatúnak írják le.

A másik tájegységben a csopaki rizlingek jellegzetesen elegánsak, finom savaik összetettek, de soha nem durvák. Itt a borok tartózkodóbbak, és ha azonos alkohol- és savtartalmat is tételezünk fel, karcsúbban, könnyedebbek. Ez természetesen nem a sovány löszös-homokos talajok borának könnyedsége, hanem a lendületes savak adta élénk savérzet eredménye. Nem véletlen, hogy a Csopak-berekháti dűlő olaszrizlingjeivel csak a szentgyörgyhegyiek tudnak vetélkedni.

A Csopaki a Balaton egyik ikonikus borfajtája, a borvidéki összefogás szimbóluma. A név Csopakról származó bort jelöl, mely kategória helyi védettséget élvez.

Az országban egyedülálló módon itt a bor földrajzi megjelölése egyetlen szőlőfajtához kötött. A borvidéki szabályozás szerint ugyanis csak az a bor viselheti a Csopak vagy Csopaki védett eredetmegjelölést, mely színtiszta olaszrizling és a bor alapanyagául szolgáló szőlő Csopak védett dűlőiből származik. A környék más szőlőfajtájának bora, illetve a csopaki bortermő körzeten kívülről származó olaszrizling a település nevét nem viselheti.

A kiemelt védettség egyik oka, hogy az olaszrizling Csopak környékének hagyományos és a mai napig meghatározó fajtája. A szőlő csopaki jelenléte mintegy másfél évszázadra tekint vissza, első írásos említése 1862-ből való. A századforduló környékén elterjedése rohamosan nőtt és hamar a csopaki szőlőhegyek legfontosabb elemévé vált. Onnantól kezdve az olaszrizling és Csopak neve egybeforrt.

A védettség másik oka, hogy a közvélekedés szerint borának elegáns arányaival, finom savaival és ásványos ízeivel a fajta az egyik legszebb arcát Csopakon mutatja meg.

Csopaki Kódex

A Csopaki Kódex az ország első és ez idáig egyetlen önkéntes eredetvédelmi rendszere, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme valamint a hivatalos borvidéki szabályozás kiegészítése, hiányosságainak pótlása. A kódex védjegyével ellátott bornak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie. A kódex négy pillérbe csoportosítva tartalmaz szabályokat, melyek kiterjednek a védett terület földrajzi kiterjedésére, a védett szőlők művelésére, a borászati munkára és a végső bor minőségére. A kódex külön kategóriában minősíti a dűlőmegjelölés nélküli és a dűlőmegjelöléses borokat.

Katona Borház

Katona Borház

Balatonboglár-Tokaj Hegyalja-Budafok

A Katona Borház Kft. 1996 őszén alakult vállalkozás, amely felélesztette a családi hagyományokat. Jelenleg 55 hektáron termesztünk szőlőt a Balaton déli oldalán, a boglári borvidéken, 2006 óta pedig 2 hektárt művelünk Tokaj Hegyalján. Fehérboraink nagy részét acéltartályokban míg a vörösborokat minimum 2 évig tölgyfahordókban érleljük. A szőlőt Balatonboglári pincészetünkben dolgozzuk fel, kierjedt boraink egy részét budafoki pincénkbe szállítjuk további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés is. Fehérboraink nagy részét acéltartályokban, reduktív körülmények között tároljuk palackozásig, az elsődleges íz- és zamatanyagok minél tökéletesebb megőrzése érdekében, míg a vörösborokat minimum 2 évig tölgyfahordókban érleljük, ezután kerülnek palackozásra.

Mitől ilyen tiszták és zamatosak az általunk készített borok?

Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal.

Konyári Pincészet

Konyári Pincészet

A Konyári Pincészet a Dél-Balaton talán legismertebb és legelismertebb borászata. Jelenleg 38 hektáros területen gazdálkodunk, és évente körülbelül 230 ezer palackot forgalmazunk. a Balatonlellétől délre található dombok (név szerint: Kishegy, Öreghegy- vagy Szárhegy, Bánomhegy, Jánoshegy, Sinai-hegy) láncolatának legszebb fekvésű dűlőit forgatjuk újra művelés alá. Ezek a területek mind kivételes adottságú termőhelyek, magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú, napsütötte, meleg domboldalak 150-250m tengerszint feletti magasságon.
A fajtaösszetételben a kékszőlő dominál, ahol a hungarikumok és a világfajták mellett az elmúlt századok híres borait adó fajtaszelekcióit is szeretnénk létrehozni.

Hagyományos és világfajták egyaránt helyet kapnak a borkínálatunkban, a vörösök közül a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a kékfrankos, a syrah, a malbec; a fehérek közül a sauvignon blanc, a chardonnay, az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint, zenit, semillon és zöldveltelini. Sőt néhány régi, középkori magyar fajta kísérleti jelleggel: csomorika és gohér.
Az ültetvények a környék legjobb fekvéseiben találhatók.

Dűlőink: Kishegy, Öreg- vagy Szárhegy, Jánoshegy, Sínai hegy, Rádi hegy

A Konyári család nemcsak szereti, de tiszteli is a környezetet: nem használunk például légkondicionáló berendezést, a pince rásimul a domboldalra, és alá is beékelődik – így valósul meg a természetes légkondicionálás. A szőlőművelés tekintetében a lehető legkevesebb permetezést használjuk, és a birtok részt vesz a szigorú agrár- és környezetgazdálkodási programban. A felhasznált tölgyfahordók fejében 3 hektár tölgyfaerdőt telepítettünk, amely 27500 db tölgyfa csemete elültetését jelenti - ezzel is hozzá kívánunk járulni a fenntartható fejlődés eszméjéhez.
Emellett nagy örömünkre szolgál, hogy kezdeményezésünkre a Vendégház és a Pince körüli kb. 2 ha-os kert megkapta a Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület besorolást.

Kreinbacher Birtok

Kreinbacher Birtok

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a birtok fejlesztése is, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik és évente további 20 hektárról szüretel.

Bazalttal kövezett út a jövőbe
A birtok fejlesztése 2011-ben érkezett következő nagy állomásához az Európai Uniós támogatással megvalósult új birtokközpont, borászat és pezsgőpincészet átadásával. 2014-ben a Kreinbacher Birtok első itt készített pezsgőivel is bemutatkozott, újabb fejezetet nyitva a hegy történetében. 2015 tavaszától egyedi kialakítású szobák és új bistro várja mindazokat, akik még közelebbről szeretnék felfedezni Somló borait, dűlőit, vagy a tradicionális pezsgőkészítés lépéseivel ismerkednének.

Borok vulkáni örökséggel
A Nagy-Somlói borvidék története 4-5 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor a felszínre tört láva megszilárdult bazalttömege fokozatosan kiemelkedett az egykori beltenger kiszáradt medréből. A hegy felszínét borító, masszív kőzet megvédte a talaj alsó, laza üledékes részét az eróziótól, a szelek és folyók hatásától – a Somlót éppen ezért, időtállósága miatt nevezik tanúhegynek. Jellegzetesen ásványos karakterű, lassan fejlődő és koncentrált borai épp ezt az örökséget képviselik, híresek hosszú eltarthatóságukról.

A Kreinbacher Birtok területei kiváló fekvésű, a bazaltorgonák alatti dűlők, amelyeket organikusan művelünk. A fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű. Ezek mellett syrah-val is dolgozunk és eddigi eredményeink jele, hogy Somló elismert szőlőfajtái között kapott helyet. A tapasztalatszerzésben Stefano Dini tanácsadó működik közre, aki Bodorkós Norbert szakmai vezető, Várszegi György borász és Molnár Dániel szőlész munkáját segíti.

Légli Ottó Szőlőbirtok és Borászat

Légli Ottó Szőlőbirtok és Borászat

A Légli Szőlőbirtokot 1989-ben Légli Ottó alapította 0,5 ha alapterületű szülői örökségre alapozva. A családi birtok mára már 33 ha szőlőültetvénnyel rendelkezik. A Légli dűlők jellemzően 160-250 méter tengerszint feletti magasságban Balatonboglár, Szőlősgyörök, Gyugy hegyközségekben találhatóak. A változatos felszínű, védett meleg domboldalakon, magas mész és agyagtartalmú lösztalajon, érett, zamatos, harmonikus borok teremnek.
Célunk, hogy boraink a természetes értékek, mint gyümölcszamatok, savak, üdeség és a tudatos, felelős emberi munka, mind teljesebb harmóniájának kifejezői legyenek.

Fő fajtáink: Olaszrizling, Rajnai Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Furmint

Mádi Borház Manufaktúra

Mádi Borház Manufaktúra

8,5 hektár szőlőterületen gazdálkodunk. A dűlők a Mádi-medencében - Mád, Tállya és Rátka határában vannak. Területeink talajösszetétele igen változatos: riolit, andezit, riolittufa, valamint a kovaüledék és zeolit, melyek egészen komoly mineralitást biztosítanak az általunk készített boroknak. Szőlőink művelése során szigorú terméskorlátozás mellett törekszünk az integrált termesztési technológia irányelveinek betartására.

Kézzel szüretelünk, a válogatott szőlőt kíméletesen dolgozzuk fel majd zempléni tölgyfa hordóban érleljük. Borainkat a helyi értékek megőrzésével, minimális technológia alkalmazásával, minimális beavatkozással, kézműves módon készítjük. Minden évjáratban csak annyi bor készül, amennyi abban az évben tökéletes lehet.

2009-től Baranyai Béla irányításával a pincészet saját, hagyományos feldolgozó kialakításába kezdett. A Mádon létrehozott pincészet három részből áll: pince, kóstoló-és vendégfogadó valamint feldolgozópince.

2012-ben kezdtük meg boraink szélesebb körű értékesítését

2014-ben elindítottuk borászatunk brand építését, és aktív kampányba kezdtünk, melynek köszönhetően minden jelentős borfesztiválon megmutattuk borainkat.

2015-ben átalakultunk Mádi Borház Manufaktúrává. A borászat szakmai irányítását Karajos Zoltán vette át. Új boraink, az iMÁDlak és az Édesem közönség siker lett.
                    
Ecsedi Péter a termelést, az értékesítést és a gazdasági vonalat támogatja.
          
Fillo Zoltán a Mádi Borház Manufaktúra ügyvezetője. Több éves cégvezetői tapasztalatával segíti a borház mindennapos munkáját, és terveinek megvalósulását.

Bártfai Ágnes feladata a rendezvények szervezése, lebonyolítása, valamint a marketing terület erősítése.

Nyakas Pince

Nyakas Pince

Birtokunknak a Nyakas-hegy lábánál meghúzódó kicsiny település ad otthont, amelyet nemes egyszerűséggel "Tök"-nek hívnak. Birtokunk nevét a medencét átszelő Gerecse hegység nyúlványáról a „Nyakas”-ról kapta. Szőlőterületeink az Etyek-Budai borvidék északi körzetében, Budajenő és Tök községek határában találhatóak. A Budai borvidéki körzet szőlő- és borkultúrája évszázados múlttal, gazdag hagyományokkal rendelkezik. A magas mésztartalmú, ásványi anyagokban gazdag talaj és a speciális mikroklíma egyedi ízvilágú intenzív illatú fehérborok termőhelye. A gondos szakértelemmel kialakított szőlőskertek, a szorgos emberi munka és a kíméletes kézi szüretelés biztosítja a természeti értékek megőrzését és az állandóan magas minőségű termést. Az 1997-ben alapított modern technológiával felszerelt pincészetünk Nyúlné dr. Pühra Beáta irányításával a kiváló adottságokat kihasználva díjnyertes borokat ad. Boraink kiválóságát bizonyítja, hogy a Nyakas név a hazai és nemzetközi piacon mára olyan értéket képvisel, amely a megbízhatóságot és magas minőséget tanúsítja valamennyi fogyasztónk számára. Ez irányú erőfeszítéseink sikerét mutatja, hogy 2012-ben a Nyakas márka elnyerte a legkiválóbb magyar márkákat elismerő MagyarBrands díjat.

Oremus

Oremus

A Tokaji borvidék, vagy Tokaj-Hegyalja, a Magyarország északkeleti részén végighúzodó Északi Középhegységben található. Tolcsva községe és az ott található Oremus Pincészet a térség földrajzi központja.
2002-ben az UNESCO Világörökség Bizottsága felvette a világörökség listára,  elismerve így a Tokaji borvidék kiváló természeti viszonyait, az évszázadokra visszanyúló hagyományőrző és értékteremtő képességét.
 
A rendszerváltás után mindössze 3 évvel, 1993-ban, az Álvarez család megvetette lábát Magyarországon és megalapította a Tokaj- Oremus birtokot. A pince bortermelő tevékenységét a tolcsvai birtokközpontban fejti ki, ahol 1999-ben felépült- a több kilométert befutó és már a XIII. század óta használatos pincelabirintussal összekötött - új borház.
 
Az Álvarez család, a bor iránt érzett tisztelet mellett, sok időt és figyelmet szentelt arra, hogy megismerje a bor történetének és előállítási folyamatának minden apró részletét. Arra törekedtek, hogy
az új pincészet építkezési munkálatai a lehető legnagyobb mértékben őrizzék meg a hagyományokat.
 
A borvidék egyik legnevezetesebb és legkedvezőbb fekvésű dűlői köré épülő új projekt vezetésére egy odaadó, lelkes és a vidéket jól ismerő szakemberekből álló csapatot toboroztak. A csoport élére egy helyi, nagy tapasztalattal rendelkező és a végletekig elhivatott borász került.
 
A jól elvégzett munka után érzett büszkeség
És a Vega Sicilia felnőtt. Nevét az egész világ megismerte és életszemlélete messzi tájakra eljutott. Mindig egyenes utakon járt, a kiskapukat kerülte és nem lett rabja a gyorsan elmúló, pillanatnyi divatnak.

A birtok története:
Az Oremus szőlőbirtok 1993-ban alakult meg a spanyol Vega Sicilia testvérbirtokaként. A birtok szőlőterületei a borvidék tizenhárom dűlőjében találhatóak, hat település határában. A különböző dűlők más-más talaj- és mikroklimatikus adottságokkal rendelkeznek. A vulkanikus riolit és andezit alapkőzeteken kialakult talajokban gyakran találkozhatunk olyan féldrágakövekkel, mint a jáspis vagy az obszidián.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
A tolcsvai birtokközpontban felépült új borház különlegesen ötvözi a hagyományos és a korszerű borkészítés szellemiségét. A beérkező szőlőtermést a lehető legkíméletesebb módon dolgozzák fel, ugyanis az a gravitáció segítségével mozog az épület szintjei között, majd legalulra érve kezdődhet a mustok tölgyfahordóban történő erjesztése. Az erjesztő tér boltíves mennyezetével a régi, hagyományos érlelő pincék folyosóira emlékeztet.

Az ültetvény bemutatása:
A dűlők adottságai eltérőek, az viszont közös bennük, hogy az 1803-as Szirmay-féle besorolás szerint első osztályú területeknek nevezhetők. A birtok szőlődűlőin az államilag elismert szőlőfajták (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő) művelése mellett kísérleteznek filoxéravész előtti fajtákkal is.

 

Pfneiszl Bio Birtok

Pfneiszl Bio Birtok

Így szeretem az életet! Együtt, bio-módon, harmonikusan, természetesen, kiegyensúlyozottan. És nem csak a család él így, hanem a boraink ízében is ugyanezt érezhetitek. Ez a természetesség alapú szemléletet a pincében a modern techológiával igen eredményesen egészül ki. A továbbiakban is a Természettel kívánunk együtt dolgozni, és az évjáratok egyediségét igyekszünk megőrizni, előtérbe helyezni. A fiatal Pfneiszl generáció ötleteinek is van azért hely, akik a 2006-os szüret óta intenzíven kiveszik a részüket a gazdaságban folyó munkákból. Mind a pincében, mind a marketing területén a lányok - Birgit és Katrin - keze nyoma egyre inkább felismerhető, de első önálló boruk, a Sparkelina kóstolásakor érződik ez a leginkább.

Royal Tokaji Borászati Zrt.

Royal Tokaji Borászati Zrt.

Az 1989-ben alakult Royal Tokaji Borászat ma az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb borászat a Tokaji borvidéken. Már a kezdetektől célul tűzte ki a dűlőszelektált borok készítését, melyek olyan első osztályú területekről származnak, mint a Mézes Mály, Nyulászó, Szt Tamás és a Betsek dűlők. A Royal Tokaji díjnyertes borai a hagyományos tokaji borkészítési technológián alapulnak, de magukban hordozzák a modern technológiák előnyös tulajdonságait is. A Royal Tokaji Borászat vezető szerepet játszott e legendás magyar borok újjászületésében, mely a világhírű borszakíró és a borászat egyik alapító tagja, Hugh Johnson szavaival élve „még az imádkozó angyalokat is megénekelteti”.

Sauska Villány

Sauska Villány

Fiatal szőlészekből és borászokból álló nemzetközi csapatunk arra törekszik, hogy borainkban megalkuvások nélkül, a lehető legtermészetesebben és tisztábban jelenjen meg a fajta, az évjárat és a két borvidék- Tokaj és Villány – különleges potenciálja.
Hiszünk abban, hogy a modern technológia és a kézműves precizitás egységében komoly erő rejlik. Ez az energia visz minket dűlőink mélyebb megismerése és ezzel remélhetőleg izgalmas, új borok felé.

A birtok méretének megfelelő optimális feldolgozókapacitás annak érdekében, hogy ne kelljen (például hely- vagy eszközhiány miatt) kompromisszumot kötni a szüreti időpont megválasztásában.

Évi 7000 hektoliter bor előállítására alkalmas feldolgozó, melyben a területek, fajták mennyiségéhez igazodóan tudjuk kiválasztani a 20-250 hl-ig terjedőerjesztő tartályainkat.

Erjesztési lehetőségeinket színesítettük: lehetőségünk van nagyjából 100 db fahordóban való erjesztésre és speciális gömb alakú kerámiákat is tudunk felhasználni a borkészítés folyamán.

Prémium területekről származó fürtöket a megszokott szüretelő ládánál kisebb M10-es rekeszbe szedjük, ennek segítségével lehetőség van előhűtésre és hidegen, kíméletesebben történő egész, épp fürtök feldolgozásra is.

1500 db 225 literes hordónak helyt adó fahordós pince.

A szüret idején a beérkező szőlő többszöri kézi és gépi válogatáson megy keresztül: a tartályba már nem kerülhet oda nem való anyag, kocsány, éretlen, vagy éppen túlérett szőlő. Kompromisszum nélkül csak a legmagasabb minőségű alapanyag kerül a cefrébe.

Ahogy a szőlőterületeinken, úgy a borászatban a feldolgozás is a környezettudatosság jegyében zajlik.

A három szinten történő feldolgozást a gravitáció is segíti, a préselést kíméletes technológiával, egy nagyméretű kosárpréssel végezzük.

Tartályok egészben és részlegesen is hűthetőek és fűthetőek, valamint az almasavbontás hatékonyságának növelése érdekében fűthető/ hűthető a fahordós pince is.

A borok minimum három évig szárított tölgyből készült magyar és francia hordókban érnek. Minden dűlőt és tételt  külön kezelünk, fejlődésüket napi rendszerességgel figyeljük és dokumentáljuk.

St. Andrea Szőlőbirtok

St. Andrea Szőlőbirtok

Birtok filozófiánk egyszerű. A Borminőség a szőlőterületen dől el. Szeretnénk a meglévő szőlészeti, borászati ismeretek és a klasszikus módszereket ötvözése révén nagyon eredeti borokat világra segíteni.

"Biztos vagyok benne, hogy miden „hithű” borász arra vágyik, hogy olyan terméket készítsen egyszer, mely igazán nagy elismertséget eredményez a bor, a birtok és önnön szakmai megítélése szempontjából. Ez éltet, hajt és ösztönöz bennünket. Szeretnénk bebizonyítani, hogy mi is képesek vagyunk igazi alkotásokra, képesek vagyunk felejthetetlen gyönyöröket nyújtó borok készítésére.
(…) és ha valaki elér a minőségi szint eme nagyságára, melyet töretlenül, állhatatosan, évtizedeken át képes megtartani méltán válhat birtoka presztizs birtokká és terméke ikonborrá, mely további lelkes borászok ösztönzője lehet."

- dr. Lőrincz György

"Lőrincz György azon kevesek közé tartozik, akit mindenki kedvel, mert finom és kedves ember, harmóniában él feleségével, Andreával, a négy gyerekkel és képes harmóniát teremteni a boraiban is. Eredeti, nagyon finom és modern, ugyanakkor egries (mindig szép savtérképű, átlátszó, telten sem lekváros, sokszor ásványos és intenzív) borait a fogyasztók és a szakma egyaránt magasra értékeli."

Borigo magazin 2010

Szent Donát Birtok

Szent Donát Birtok


1994 Családi birtok
A tulajdonos Kovács család a mai birtok alapjait 1994-ben rakta le, de a felmenők szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbi eredetű. A család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág káli-medencei. Mindkét vonal hozta magával a szőlő és bor szeretét, valamint a borkészítés hagyományát. Az új generációt jelentő három testvér közül Tamás vezeti a pincészetet és az éttermet.

2002 Szent Donát
A csopaki birtok mérete elérte a 3 hektárt. Megépült a Szűcs Endre tervezte balatoni stílusú főépület és a földalatti pincerendszer első része. A termőre forduló területek évente 8-10 ezer palacknyi kiváló termést adtak. A pince előtti borterasz nyaranta sokak kedvencévé vált. A pincészet és a birtok Csopak szőlőinek védőszentje után a Szent Donát nevet kapta.

2006 Pincebővítés
Az évente egy hektárral bővülő birtok és a növekvő palackszám eredményeként új ággal bővül a pincerendszer. Elkészülnek a Szent Donát első dűlős referencia borai, melyekből a hazai top éttermek borlapja mellett már exportra is jut. Az új pinceág tetején megépül a mai étterem alapjait jelentő konyha és terasz.

2011 Kódexbe vésve
A környék vezető termelőivel közösen létrejön a Csopaki Kódex, egy a magas minőségű dűlős Csopakik termelésére kidolgozott védjegyoltalmi rendszer. A Szent Donát Birtok borásza - Kovács Tamás a kezdeményezés egyik alapítója és a rendszer ügyvivője.

2014 Márga
Csopak mellett Paloznakon és Tihanyban is új területekkel gazdagodik a birtok. A klasszikus CSOPAK hegy- és Kódex dűlőválogatások mellett a 2013-as évjáratból elkészülnek a Szent Donát első MÁRGA és MAGMA talajválogatásai. A gasztronómiai kontextus erősítéseként a birtok konyháján komoly szakmai fejlesztések történnek. A megújuló és éves nyitva tartásra váltó étterem a birtokkoncepción belül MÁRGA Bisztróként működik tovább. Nevét a Szent Donát területeinek egyik fontos talajtípusáról és a pinceépület alapjait jelentő kőzetről kapta.

2017 Kál
Anyai ági területekkel és pincével bővül a birtok Szentbékkállán, a káli Fekete-hegyen. Ezzel együtt elkezdődik a Szent Donát szőlőinek regisztrált ökológiai gazdálkodásba vonása. A bő 15 hektárra nőtt birtok újabb pincebővítés előtt áll...

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

A történet 14 millió évvel ezelőtt kezdődött.

Vulkáni tevékenységnek köszönhetően különleges geológiai képződmények alakultak ki. A termőhely különleges ásványi anyag tartalma lehetővé teszi, hogy itt készüljenek el a világ legjobb fehérborai. A vulkáni tevékenységek körülményeitől függően eltérő alapkőzetek alakultak ki. A riolit, andezit, dácit, közepes és kemény tufák repedéseit sok helyen agyagásványok töltik ki. A terület gazdag zeolitban, bentonitban és kaolinban. Mindez együttesen eredményezi a mádi borok összetéveszthetetlen ásványos karakterét.

1500-as évek - A Szepsy család az 1500-as évektől készít borokat a Tokaji borvidéken. A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet vezetője és főborásza ifjabb Szepsy István, 18. generációs borász.

1631 - Szepsy Laczkó Máté elkészíti az első Aszú bort az új áztatási eljárással.

1732 - a világ első minőség alapú dűlőklasszifikációja a Tokaji borvidékhez köthető. A Szent Tamás, Percze, Nyulászó, Kővágó és Király dűlőkön fekvő területeink Első osztályú minősítést kaptak a Matolai féle besorolásban.

1737 - a Tokaji borvidék királyi rendelet által lehatárolt terület.

17-19. század -a Tokaji borvidék első Aranykora. A Tokaji borok világszerte ismertté válnak. XIV Louis francia király mondta róla: "A királyok bora, a borok királya."

2000-es évek - a Szepsy Pincészet mádi száraz Furmint borai világszerte elismerésre tesznek szert azután, hogy idősebb Szepsy Istvánt már `Aszúkirály`-ként ismeri a világ.

2009 - Megalakul a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészetet. Tulajdonosai - Ipacs Géza, Kovács Károly, ifj. Szepsy István - célul tűzték ki, hogy a mádi és a Mád környéki dűlőkről egyedi, a termőhelyet hűen bemutató borokat készítsenek.

"A borvidék új Aranykora elkezdődött."

Szepsy Pince

Szepsy Pince

Családunk az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól. A mai generációk büszkék elődjeik teljesítményeire, melyek őket is ösztönzik, hogy méltóvá váljanak a feladathoz. Célunk a lehető legjobb minőségű szőlő megtermelése a dűlőkben, kompromisszumok nélkül. Ezért is választottuk a magasan fekvő, köves talajú, meredek lejtőjű dűlőket, idős szőlőtőkékkel – az átlag életkor: 40 év feletti. Szelektáljuk a kis-, laza fürtű Furmintot főleg a mádi területeken, ugyanakkor a termőhely megismerés vágya további területek felfedezésére is ösztönöz Bodrogkeresztúr, Tarcal, Mezőzombor, Rátka és Tállya községekben is.
A Birtok: A Szepsy pincészet jelenleg 52 hektár megművelt szőlőterülettel rendelkezik 6 település 22 dűlőjében, Mád központtal.
A Termék: Ennyi szőlőterületről évente átlagosan 38000 palack szárazbor, 7000 palack aszú és 12000 szamorodni típusú bor készül.
A Talaj: A dűlők talaja főként zeolitban, kvarcban és agyagásványokban gazdag, mállott vulkáni riolittufa, amely hőforrásokban átásványosodott, még porózusabbá vált, a gyökerek nagyon mélyre tudnak benne lehatolni a leszivárgó csapadék vizet követve.
A Klíma: A klímára jellemző a forró nyár, hosszú ősz, hűvös tél, az átlagos éves csapadékmennyiség pedig 550mm.


A Szőlőfajták:

Furmint
20% Hárslevelű
6% Muskotály

A Szőlőben:

középmagas kordon, rövid csap
háromszori zöldszüret
válogatott szüret
szemenként válogatott aszú – 12kg/nap/dolgozó
műtrágyát, organikus trágyát nem használunk
rovarírtó szert nem használunk
gyomírtó szert nem használunk

A Pincében:

saját élesztők
enzimeket nem használunk
erjesztés hordóban
szárazborok érlelése: 9 hónap, 400-500 literes,
0-3 éves, enyhe égetésű zempléni tölgyfa hordóban
aszú érlelése: 40 hónap, 225 literes zempléni
tölgyfa hordóban
minimális kén használat

Takler Borbirtok

Takler Borbirtok

Családunk az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, mi is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültünk Szekszárdra. Az évszázadok viszontagságai után, jelenlegi családi vállalkozásunkat 1987-től folyamatosan építjük, fejlesztjük a mai napig. Pincészetünket hárman irányítjuk ( Takler Ferenc és két fia, Ifjabb Ferenc és András ) A kitűnő domborzati- és talajadottságokat, valamint a meleg, szubmediterrán klímát kihasználva készítjük vörös borainkat. Jelenleg 70 hektáron gazdálkodunk. Pincészetünk kínálatában a világfajták borai, vagyis a Merlot, Cabernet franc és sauvignon mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a tájjelegű vörösborok, a máig különlegességneka számító Kadarka, az egyre kedveltebb Kékfrankos, valamint az előbb említett fajták házasításával készített Szekszárdi bikavér. A vörösborok mellett üde rosé-t, valamint déli stílusú fehérborokat is készítünk. Borászati hitvallásunknak megfelelően sötét, testes, érett tanninokban gazdag, de bársonyosan lágy, egyedi ízvilágú borokat készítünk a vidék boraira jellemző fűszerességgel, zamatgazdagsággal. Vörös boraink 1.5-2 éves ászokhordós illetve új tölgyfahordós érlelés után kerülnek palackba, ahol fajtától függően hosszú évekre elegendő potenciállal rendelkeznek.

Tiffán Ede és Zsolt Pincészete

Tiffán Ede és Zsolt Pincészete

 CSALÁD ÉS TRADÍCIÓ

A napfény, annak éltető ereje, a talaj, a fekvés, a klimatikus adottságok, a fajták kiválasztása, a szőlőt művelő ember szorgalma, alázata mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyümölcsből elegáns, érett és finom bor készüljön. Birtokunk vezetője Tiffán Ede, akinek kivételes  szakértelme, elhivatottsága, a borvidék iránti rajongása a biztosítéka annak, hogy az Önök poharaiban a hitelesség és a tradíció tisztelete díszítse a bor minden rezdülését! A mindennap megélhető csoda az ember és a táj szakrális kapcsolatában rejlik. Ez az összeköttetés pedig számunkra a szőlő és a bor! Családunk 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borral a villányi borvidéken. Tíz generációt átölelő múltunk és jelenünk kötelez minket arra, hogy a szőlőben, a borban és a vendéglátásban a hiteles minőséghez való teljes ragaszkodás legyen az irányadó elvünk. Ültetvényeink a borvidék legkiemelkedőbb dűlőiben fekszenek, a rajtuk termő fajták pedig rendkívüli minőséget adnak, évről évre. Célunk az, hogy személyes jelenlétünk, a bor, az étel, a táj, a pihenés széles körű élményt nyújtson! A Tiffán’s Pincészet családi vállalkozás, amely több évszázados múltra tekint vissza. Tiffán Ede a kilencedik generáció a családban, amely Villányban és Villánykövesden szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozik. Tiffán Ede 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát okleveles kertészmérnökként, majd 27 évig szőlészként és borászként dolgozott a villányi nagyüzemekben, az Állami Gazdaságban és a helyi szövetkezetben. Főállása mellett 1967-ben kezdte önálló tevékenységét saját szőlőbirtokán és pincészetében. 1991-ben Tiffán Ede kapta meg elsőként az Év Bortermelője címet. 1999-ben a Köztársasági Elnök a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki (a tokaji Szepsy Istvánnal együtt). A tízedik generációt Tiffán Zsolt képviseli, aki elsősorban a cég rendezvényszervezését irányítja, 2010 tavasza óta pedig országgyűlési képviselőként jelentős közéleti munkát is végez. A tizenegyedik generáció is már a kijelölt, de örömmel vállalt útra tért: Zsolt a Corvinus Egyetem végzős szőlész-borász mérnök hallgatójaként diplomázott, Balázs pedig a Villányi Mezőgazdasági Szakképző Iskola borászati képzését végzi.

BIRTOK ÉS PINCÉSZET

A családi birtok szőlőterületei a borvidék villányi termelési körzetében találhatóak. A legkiválóbb dűlőkben helyezkednek el: Jammertal, Sterntal, Ördögárok, Remete, Kopár és Várerdő. A szőlőterület nagysága 20 hektár. A területek zöme déli, a kisebbik része keleti, illetve nyugati fekvésű. Többségük 130-200m közötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Az ültetvényekben Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat termesztünk. Művelésmódjuk középmagas kordon, amelyen egy- és kétrügyes, rövidcsapos metszést végzünk. A legjobb fekvésű ültetvényeikben visszafogott metszéssel határoljuk be a termésmennyiséget. A fürtöket kétszer átválogatjuk a szüret és a feldolgozás folyamán, így a betakarított termésből csak az egészségeset dolgozzuk fel. A feldolgozó és a pince építése 1993-ban kezdődött, és több lépésben alakult ki a mai nagysága és szerkezete.

Várszegi Pincészet

Várszegi Pincészet

Családunk mindig is foglakozott bor készítéssel, de hivatásszerűen három éve kezdte meg munkáját a Várszegi Pincészet a balatonboglári borvidéken. Célunk, hogy népszerűsítsük a kisebb családi borászatokat. Kihívásokkal teli, nagy szorgalmat igénylő, a hagyományokat tisztelő, de egyszersmind újító, kísérletező szemlélettel alapítottuk  pincészetünket. Jelenleg birtokaink nagysága 7 hektárra tehető, ültetvényeink Balatonszemesen , Balatonlellén és Balatonbogláron találhatók. Borainkat fiatalos szemlélettel készítjük, a modern kornak megfelelő  technológiával. Pincészetünkben a három év alatt jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre, ami lehetővé teszi a kiváló minőségű borok készítését. A szőlőt már az ültetvényen szelektáljuk, majd kis ládákba kézzel szüreteljük. Csak minőségi, kézzel válogatott szőlőalapanyagot használunk fel, csak a tökéletesen érett, egészséges szőlő kerül feldolgozásra. A bogyózást követően az előzetesen lehűtött cefre, temperálható acéltartályokba kerül, itt megy végbe az alkoholos erjedés szabályozott hőfokon, fajtáktól függően 1-3-hét alatt. Az erjesztést követően vörös fajtáknál kíméletes préselés következik, melyet pneumatikus rendszerű présekkel végzünk. Fehér fajtáknál és rosé borainknál erjesztés előtt igyekszünk a lehető leggyorsabb feldolgozásra. Fehérborainkat és rosé borainkat rozsdamentes acéltartályban, ellenőrzött körülmények között tároljuk a palackozásig. Vörösborainkat fahordós érlelés alá vetjük (6-14 hónapig) nagy ászok hordókban és kisebb, új tölgyfa hordókban érleljük palackozásig.

Bezerics Borház

Bezerics Borház

Vízió

A bor semmihez sem fogható. Elgondolkodtat, érzelmeket gerjeszt, hevít és megnyugtat. Múzsa, Ámor és Bacchus egyszerre. A bor misztikus ital. Ha beszélünk róla emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel. Azonos szeretet és gondoskodás mellett is önálló életet élnek, egyéniségekké válnak. Olyanok mint gyermekeink: van köztük fiatalabb és idősebb, tehetségesebb, kedvesebb, hízelkedő és akaratos. Számunkra egyformán fontosak, lehetetlen egyet is kiemelni közülük. Mikor pohárba töltjük, különös érzés lesz úrrá rajtunk. Örömöt és büszkeséget érzünk egyszerre. Ezért soha sem teher az érette folyó, megalkuvást nem tűrő, alázatos foglalatosság. Ha ezt az örömöt meg tudjuk osztani egy palack borban, kóstolón, vagy egy meghitt vacsorán – már megérte…

Bezerics Csaba

Birtok

Az 5 ha idősebb szőlőnk Cserszegtomajon, a 17 ha saját telepítésű, fiatal szőlőnk Pogányváron található. Pogányvár egy varázslatos szépségű szőlőhegy, mely nevét egy avar kori erődítményéről kapta. Pannoniában az elsők között telepítettek itt szőlőt a Kelták, és ezt folytatták Rómaiak, Avarok, Szlávok. Az Alpok és a Balaton közelsége, a 250-300 m tengerszínt feletti magasság, valamint 15 %-os déli,- délnyugati lejtő különleges mikroklímát eredményez. A hegy adottságainak megfelelően itt nagyszerűen beérnek a fehérszőlők, sőt könnyen be is aszúsodnak. A Pannon beltavi üledék löszös, agyagos, vulkáni hamu rétegeket is tartalmazó talaja is hozzájárul a különleges termőhely adottságokhoz. A mélyen gyökerező szőlő számára olyan ez, mint a „terülj-terülj asztalkám”. Mindent fontos tápanyagot megtalál benne. Erről a vidékről származik a legrégebbi magyar boros címke, az 1870-es évekből származó Baán Kálmán boros címkéje.Baán Kálmán a térség meghatározó szőlőbirtokosa vegyes fehér borával az 1873-as Bécsi világ¬kiállításon dicséretben részesült. Huszonhárom évvel később a Rajnai rizling bora az 1896-os a Londoni Világkiállításon a „szűken mért” aranyérmek egyikét kapta.

Borház

Borászatunk a Balaton és a Bakony ölelésében elhelyezkedő gyönyörű tájon, a Balaton-felvidéken, Keszthelyen található. A rendszerváltást követően, az évszázados családi hagyományokat követve fejlesztettük a borászatot, és 1997 óta borainkat palackban értékesítjük. A szőlő telepítésétől, gondozásától a palackozási minden munkát magunk végezünk, és irányítunk. Szigorú terméskorlátozással, a hagyomány tisztelet és a korszerű borászati eljárások ötvözésével készülnek karakteres, hosszan tárolható boraink. A kézzel szüretelt szőlő feldolgozása gyors és kíméletes. A tisztított must erjesztése irányított. Fehér boraink tárolása, érlelése acél tartályokban valamint 225 l-es hordókban történik. Vörösborainkat új kishordóban érleljük, a kitűnő klímájú Széchenyi Pincében. Borkínálatunk széles, az illatos fehértől, és rozétól a nehéz-testes fehérig, a botritisz látta édestől az új-hordós vörösborig terjed.

 

Bocor Pince

Bocor Pince

A pincét 2013 decemberében nyitottuk meg a méltán híres villányi pincesoron. Még ebben az évben telepítésre került 4.5 hektár saját szőlő, a villányi borvidék szívében, a Bocor dűlőben. Pincénk innen a dűlőről kapta a nevét. Jelenleg baráti borászaink, Günzer Zoltán, és a Vylyan pincészet válogatott borai is megtalálhatóak kínálatunkban.

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok

A cucc

Minden pince csak egy pince, nem jó, nem rossz. Kő meg kő, meg tufa meg tégla meg ilyenek. A jó, pince meg attól jó, hogy jó benne a bor, pontosabban annyira jó, amennyire a bornak jó benne. Olyan, mint a szex, annyira jó, amennyire jó benne. Ami ezen túl van, a kovácsoltvas izé, és fából faragott izé csupán a méznek cukrozása. A Bolyki pincében márpedig ilyenek nincsenek, de minden benne van, ami egy jó bornak kell, hogy szuper komfortosan érezze magát.

A területek

Fertő: 2,2 Kékfrankos / Kisgalagonyás: 0,8 Blauburger / Kerékkötő: 0,9 Hárslevelű
Marinka:1,2 Királyleányka / Középbérc: 3,7 Hárslevelű; 2,8 Merlot; 0,7 Blauburger; 1,7 Sauvignon Blanc; 0,5 Menoir; 0,4 Kadarka Határrajáró: 2,5 Cabernet Franc; 2,5 Portugieser; 5 Kékfrankos
Kistibrik: 0,5 Zweigelt; 0,5 Kékfrankos

Királyleánykánk a Marinka dőlőben lakik. Ott született, ott nőtt fel. Jó ott neki, vélhetően sokkal jobb, mint New York-ban. Vannak jó évei és vannak istentelenül rosszak. Meg van őneki biciklije és van egy csomó napszámosa és van őneki haverja is, udvarlója, ő a Bolyki Jani.

Művelési mód: alacsony kordon, ernyő, Guillot, kettős Guillot

Terméskorlátozás: 30-50 q/ha,

Tőkeszám: 4200 tőke/ hektár

Bősz Adrián Pincészete

Bősz Adrián Pincészete


Bősz Adrián

Nem borásznak készültem, de talán ez a sorsom. Eredetileg műszaki pályán indultam el, a gépészetben szereztem tapasztalatokat - talán innen ered a gyakorlatias gondolkodásom, a rend szeretete. Azt mondják, még a boraimban is érezni ezt a precizitást és odaadást. Szeretném magam is azt hinni, hogy ez így is van. Hogy mégis a bor lett az életem, talán elsősorban a nagyszüleimnek köszönhetem. Tőlük kaptam mintát az életre, hogy szorgalommal és becsülettel kell művelni a szőlőt. Nagyapám Bátán művelt szőlőt és készített belőle bort. Az ott eltöltött idő, akár szüretkor, akár metszéskor a mai napig meghatározza viszonyomat a szőlőhöz és a borhoz. A pincészet borainak egy része még mindig erről a területről származó szőlőből készül. A szőlő egyébként több területről származik, a saját területek mellett mintegy négy hektárról vásárolok fel - mindig ugyanarról a területről, ugyanattól a gazdától. Benne megbízom, hiszen sok évtizedes tapasztalattal gondozza a szőlőterületeit, melyek Szekszárd egyik legkülönlegesebb területén helyezkednek el. Az egyik kiemelt terület a Látóhegy, mely területen a prémium tételekhez nevelik a szőlőt, erős terméskorlátozás mellett. A másik és talán legfontosabb terület a Cenege-dűlő, ahonnan szintén jelentős mennyiség kerül aztán szüretkor a pincébe. A szőlő nagy része még viszonylag friss telepítés, bár már mind termőre fordult, klasszikus öregtőkés területből kevesebb van. A célom nem az ész nélküli növekvés. Ahogy egyre inkább magába szívott a szőlő, a bor, úgy a gyakorlat mellé előbb a kertészmérnöki diplomát szereztem meg, majd innen szeretném továbbvinni pincészetet. A megfontolt, fokozatos fejlődés volt jellemző a kezdetektől és ezen nem is kívánok változtatni. Persze vannak céljaim, a 20 hektár lenne az a maximum, ami a távolban látni vélek. De egyelőre ez még csak olyan cél, mely felé nem hajt semmi – csak a saját álmaim.

Borok

Olyan borokat szeretnék készíteni, amelyek mindig a magas minőséget célozzák meg, de egyben a jól iható borok közé sorolhatóak. Olyan borokat, melyek nem csupán a szekszárdi stílust képviselik, hanem a Bősz Adrián-féle egyedi stílust is. Ez pedig szerintem elsősorban a gyümölcsösség és tisztaság. A boraim talán sarkosak, de egyértelműek, mindig hozzák a fajtát és a területet, ahonnan érkeznek. Talán így könnyebben megszerethetőek. Nem célom az óriás test építése, sokkal inkább a hosszútávon élvezhető ízek, zamatok és illatok, amik ezeket a borokat jellemzik. Az alapborokon kívül kiemelten jó évjáratokban, kiemelten jó minőségű alapanyagból prémium borok is kerülnek piacra. Az első ilyen évjárat 2009 volt, de 2011 sem mutatkozott gyengébbnek. A prémium tételek egyedi gólyás címkével és különleges beltartalmi értékekkel rendelkeznek. A tipikusan vörösboros Szekszárdon először egy egészen különleges rajnai rizlingből készült válogatás bor, mely elnyerte mind a szakma, mind a vásárlók elismerését. Ennek sikerét reményeim szerint megismétli a 2011-es kadarka dűlőszelekció is.

Budaházy Fekete Kúria

Budaházy Fekete Kúria

Álmodunk egy bort, a Budaházy– Fekete Kúria  borát, amely bor felmutatja Erdőbénye, a szőlős kertjeink, a pincénk szépségét, harmonikus kapcsolatát a környezettel, a terület örökségével. A pince nemcsak egy eszköz a jó bor készítésére, hanem meghatározó vektora a megálmodott bor imázsának. Nem egyszerűen csak őrzői vagyunk egy örökségnek, hanem építői, alkotói is kívánunk lenni.

Számunkra a természet tisztelete és szeretete a legnagyobb motiváció, előremozgató erő. Szőlő termesztés egyik legfontosabb alapszabálya birtokon, hogy nem a szőlő szolgál minket, hanem mi szolgáljuk őt és a szőlő cserébe zamatos gyümölcsével hálálja meg törődésünket. Figyelemmel kísérve a növény növekedését az évek során mindig újabb és újabb praktikákkal próbáljuk a lehető legkevesebb beavatkozással elérni, hogy a növény számára legtermészetesebben hozza gyümölcsét. Alacsonykordonos művelési móddal  4 termőalappal rövidcsapra metsszük tőkéinket  4t\ha terhelés mellet. Szőlőfajtáink a Sárga Muskotály, Furmint, Hárslevelű, illetve Kövérszőlő. Boraink készítése során csak saját szőlőt használunk, ezzel is biztosítva a átfogó törődést és odafigyelést mind a termesztés, mind pedig a feldolgozás során. Büszkék vagyunk arra, hogy a munka java részét ültetvényeikben kézzel végezzük, így nem csak sok helybélinek biztosítunk munkát, de a gyomirtók használatát is teljes mértékben mellőzni tudjuk. Többszöri zöldszüret után csak a legszebb fürtök kerülnek feldolgozásra.

A bor készítése során ugyan az a legfontosabb, mint a szőlőnél. A Tokaj csodálatos borainak csak segítségre van szüksége és odafigyelésre, hogy igazán finom legyen, és mi azért dolgozunk, hogy a must  amíg borrá érik addig a legkevesebb külső beavatkozás és lehetőleg semmilyen idegen anyag ne kerüljön a borba. Feldolgozásra többszöri válogatás után csak a legszebb fürtök kerülnek, eltérő egészségi állapot és érettség, illetve a Botrytis Cinerea-val való fedettség függvényében. A legmodernebb gépek használatával (pneumatikus membránprés, hőmérséklet szabályozás, mustülepítés tartályban) próbáljuk megőrizni azokat az aromákat és ásványosságot, melyek méltán tették világhírűvé és utánozhatatlanná a tokaji szőlőskerteket. Az érlelés, erjesztés gönci és szerednyei, 3 évet szárított zempléni tölgyből készült fahordókban, illetve saválló tartályokban történik a választott technológia függvényében. Hegybe vésett erdőbényei pincéinkben, melyek közül egyik, az 1650-ben épült Budaházy- Fekete Kúria alatt helyezkedik el, érleljük tökéletesre borainkat. Fontos számunkra, hogy tőlünk piacra kerülő borok már legszebb arcukat mutassák a bor szerelmeseinek, ezért palackozás után még visszakerülnek több száz éves pincéinkbe, ahol kipihenhetik a palackozás okozta „stresszt”. Magyarország e zamatos „kincsét” szeretettel, tisztelettel, gondoskodással és a hagyományok megtartásával próbáljuk meghálálni, reménykedve abban, hogy a bor nyújtotta örömünk sokakhoz eljuthat majd.

Carpinus Borászat

Carpinus Borászat

Borászatunk nevét, a jelenlegi legnagyobb területünkről, a Gyertyános dűlőről kapta. Életutunk során lehetőségünk volt neves hazai és külföldi borászatoknál dolgozni és tapasztalatot szerezni, melyet családi vállalkozásunkban tudunk kamatoztatni. Célunk, hogy a Carpinus Borászat példát mutasson, miszerint a tokaji borvidéken is lehetséges magas, kompromisszumok nélküli szakmai munkával és családi összefogással, fenntartható működésű, a világ borpiacán is stabil pozíciókat kiépítő borászatot működtetni.

Kiemelt fontosságú, hogy a helyi értékeket a borvidékről származó családok generációi továbbvigyék. Tokaj-hegyalján 7 ha területünk 7 különböző helyen, a Gyertyános, Lapis, Deák, Budaházy, Poklos, Veresek és Dereszla dűlőkben helyezkednek el. Dűlőink történelmi besorolásukat tekintve is kiemelt kategóriájú területek. Legnagyobb hangsúlyt az őshonos tokaji fajtára, a Furmintra helyezzük. Ezen kívül termesztett szőlőfajtáink: Hárslevelű, Sárga muskotály és Sauvignon Blanc.

Elvárás magunkkal szemben, hogy a lehető legtökéletesebb bort elkészítve be tudjuk mutatni Tokaj-hegyalja változatos termőhelyi adottságait és szőlőfajtáit. Természetbarát szőlőtermesztéssel igyekszünk megóvni a termést évről-évre. A dűlők egyedi fekvéseinek (talaj, kitettség, mikroklíma) adottságait dűlőszelektált boraink fejezik ki. A boraink stílusát a frissesség, az elegancia és a harmonikus élvezhetőség jellemzi.

-- Bai Edit és Bai István

Filozófia:

"A jó bor minősége csak szép, egészséges alapanyagból eredhet, ezért fontosnak tartjuk a szőlőműveléstől a palackozásig minden folyamat szigorú felügyeltét. Amikor az egész éves munkánk beérett és eljön a szüret időszaka, ilyenkor van lehetőségünk alkotni. A borász egy évben csak egyszer mutathatja meg valós elképzelését, a finomhangolás pedig utána következik. Ettől lesz kiváló bor a palackban."

-- Bai István

 

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Az Örsi-hegyen fekvő, kivételes adottságú szőlőterület több mint 40 éve van a családunk tulajdonában. A borvidék talajára jellemző vulkanikus alapkőzet biztosítja a talaj jó kálium- és mikroelem ellátottságát, ez a változatosság adja az itteni borok savakban gazdag, testes, íz gazdag jellegét. A területek kitettsége déli fekvésű. A borvidék klímája szubmediterrán jellegű, napfényben gazdag, kiegyenlített. A mikroklíma kialakulásának kedvez az ültetvények védett déli fekvése és a Balaton víztükre.

A kezdetek kezdetén csak a régi présház melletti vegyes ültetvény volt, melyhez a hegyen fokozatosan vásároltunk még területeket és újítottunk fel a hárslevelű terület kivételével, mely így huszonöt éves tőkékről adja a szőlőt.

Jelenleg három hektárt művelünk, és négy fajtánk van: olaszrizling és szürkebarát, valamint hárslevelű és kéknyelű. Talán ez utóbbi kettő áll hozzánk a legközelebb. A kéknyelűt kizárólag ezen a borvidéken termesztik, a hárslevelűt pedig elsősorban nem Badacsonyban keresik az emberek, holott mi úgy tapasztaljuk, nagy lehetőség van benne: szép, illatos, tartalmas, mégis légies, szelíd bort ad.

A szőlőtőkék terhelése 1-1,5 kg. A növényvédelem során a legkímélőbb szereket alkalmazzuk, nem használunk műtrágyát, gyomirtó szereket sem. A szüretet teljes érettségben kezdjük és kézzel végezzük, a szőlő feldolgozása is a lehető legkíméletesebben történik.

Ebner Pince

Ebner Pince

Dél-Magyarországon, Mozsgó határában terül el a 22 hektáros birtok, a községhez tartozó szőlőhegyen. Ezen a hegyen már a Római Birodalom korában is szőlőt termesztettek.  A talaj agyagos, kötött ami kitűnően alkalmas e tevékenységhez.

A Szigetvárhoz közeli vadregényes tájba 1999-ben szeretett bele Andreas Ebner a birtok tulajdonosa. A Dél-Tiroli származású borászcsaládban felnőtt Andreas, itt ültette el élete első szőlőtőkéit, amit eleinte csak hobbynak szánt. Mára egy működő családi gazdasággá nőtte ki magát a hobbypincészet. Jelenleg a szőlőtermesztésen és borkészítésen túl, almatermesztéssel és gyümölcslé készítésével is foglalkozik.

 A birtokon egy 200 fős rendezvényterem és látványpince került megépítésre, szemben vele pedig egy 8 szobás panzió jacuzzival várja a megszállni kívánó vendégeket. A már meglévő borkóstoló helység 50 fő befogadására alkalmas.

Feind Borház

Feind Borház

"A HAGYOMÁNYOKBÓL TÁPLÁLKOZUNK, A MINŐSÉGÉRT DOLGOZUNK, ÉS A HITELESSÉGET KÉPVISELJÜK!"

A borház Feind Lajos és fia, Feind Péter nevével fémjelezhető. Mintegy 100 hektárnyi területen gazdálkodnak, és több mint 20 féle bort készítenek. Boraik értékét adja a tiszta fajtajelleg, a friss gyümölcsösség, a barrique hordókban érlelt testes vörösboraik pedig finom tanninstruktúrával és komlex ízvilággal rendelkeznek. Apa és fia munkájuk során a minőséget és a hitelességet éppúgy fontosnak tartják, mint azt, hogy hűek maradjanak a Villa Quaiar szellemiséghez, utóbbiról Villa Quaiar márkanévvel címkézett boraik tanúskodnak. A mezőgazdasági mérnök végzettségű Feind Lajos és borász végzettségű Feind Péter eredményes szakmai együttműködésének köszönhetően méltan vívták ki a számos verseny elismerését.

 

Folly Arborétum és Borászat

Folly Arborétum és Borászat

Arborétum

A mediterrán jellegű mikroklímával rendelkező, többnyire fenyőkből álló arborétum Badacsonyörsön, a Kisörsi-hegy déli oldalában fekszik, területe a hozzá kapcsolódó véderdővel több mint öt hektár. A nemzetközileg is jegyzett gyűjtemény nevezetességei – többek között – a különféle ciprusok és cédrusok, melyekből a világ összes alapfaja megtalálható itt – számos változataikkal együtt.

Borászat

Az arborétum szerves részeként működő borászat alapítását üknagyapánkhoz köthetjük, aki 1878-ban építette meg a ma is használatban lévő pincét. A badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokkal foglalkozunk, azok közül is a környékre jellemző fajtákat – szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling – részesítjük előnyben. A kor követelményeinek megfelelően élünk a tisztaság és üdeség megőrzését szolgáló eszközökkel, de ha úgy kívánja a bor, őseink tudásához fordulunk és fahordókban seprőn tartva érleljük a napsütötte szőlőszemekből nyert nedűt.

Gere Attila Pincészete

Gere Attila Pincészete

Pincészetünk története 7 generációval ezelőtt kezdődött és hosszú, kihívásokkal teli, nagy szorgalmat igénylő, a hagyományokat tisztelő, de egyszersmind újító, kísérletező szemlélettel kikövezett utat kellett megtennünk a jelenlegi – országon belül és kívül jól ismert – GERE név megteremtéséig. Napjainkban a családunk birtoka eléri a 70 hektárt és már az ifjabb generáció is része a pincészet hétköznapjainak. Célunk, hogy régi magyar mintára újra megvalósuljon a generációkon átívelő, felmenőkről utódokra szálló szőlőművelés és borászkodás. A GERE családfán 7 generáción át tudunk kimutatni borász ősöket; csak a nagyapával majd az édesapával szakadt meg a folyamat. A második világháború után tönkretették a paraszti birtokokat, a kitelepítésekkel pedig megszakították a családi hagyományok láncolatát. Gere Attila is az erdész szakmát választotta. A borászattal apósa révén került kapcsolatba 1978-ban, kinek hagyományos módon készített kézműves borait kóstolva ismerte fel, hogy a villányi vörösborokban hatalmas lehetőség rejlik. GERE Attila és felesége Katalin kezdetben csupán a néhány négyszögöl, Csillagvölgyben lévő szőlőterületen gazdálkodott, amelyet a szülőktől kaptak nászajándékként 1978-ban.  Az 1986-os évjárat volt az első, mely már palackokban került értékesítésre. 1991-ben nyitotta meg kapuit a GERE Panzió, mely akkoriban az első szálláshely volt Villányban. Merész vállalkozás volt, hiszen abban az időben a borturizmus még gyermekcipőben járt nemcsak Villányban, hanem egész Magyarországon. Gere Attila 1991-ben feladva tanult szakmáját megalapította a Gere családi vállalkozást, mely ma egyike Magyarország legismertebb pincészeteinek. A szőlőterület az évek folyamán szépen növekedésnek indult. Ma, a hosszú évek munkájának köszönhetően, a pincészet 70 hektár területen gazdálkodik a borvidék legkiválóbb dűlőiben. A családi birtok mellett máig jól működik a Gere-Weninger Pincészet is, melyet 1992-ben Franz Weninger osztrák borásszal hoztunk létre Villányban, és jelenleg 10 hektár területen gazdálkodik. 1994-ben Gere Attilát munkája elismeréseként az “Év borásza” megtisztelő címmel tűntették ki. Három évvel később, az 1997-es évjárattal egy nagy álom vált valóra: palackba került a KOPÁR Cuvée első évjárata. Ekkorra fordultak termőre a pincészet kiváló területein lévő új telepítések, melyek lehetővé tették egy nagy bor megalkotását. 2002-ben elkészült a GERE pincészet új érlelő pincéje és feldolgozó épülete, melynek technológiai felszereltsége megfelel a legmodernebb követelményeknek.

Hagyomány és innováció

A Gere Pincészet 2002-ben átadott új feldolgozója a ma létező legmodernebb borászati technológiát ötvözi a villányi borkészítési hagyományokkal. A szőlőt már az ültetvényen szelektáljuk, majd kis ládákba kézzel szüreteljük. Szigorú terméskorlátozással (csúcsboraink esetében kb. 0,7 – 1 kg/tőke) dolgozunk, csak minőségi, kézzel válogatott szőlőalapanyagot használunk fel. A feldolgozás előtt egy válogató asztalon fürt szelekciót hajtunk végre. Csak a tökéletesen érett, egészséges szőlő kerül feldolgozásra. A bogyózást követően az előzetesen lehűtött cefre, temperálható acéltartályokba, illetve fakádakba kerül. Itt megy végbe az alkoholos erjedés szabályozott hőfokon, fajtáktól függően 1-3-hét alatt. Boraink készítésekor törekszünk a villányi termőtájra jellemző illat- és ízjegyek kifejezésre juttatására. Ennek érdekében a feldolgozási technológia során a lehető legkíméletesebben járunk el. Az erjesztést kizárólag a GERE birtokról szelektált, helyi élesztő törzsekkel végezzük. Célunk a természetes, egyedi, terroir birtok borok készítése. Az erjesztést követően kíméletes préselés következik, melyet pneumatikus rendszerű présekkel végzünk. A spontán biológiai almasav bomlás már a feldolgozó alatt található érlelő pincében, nagyrészt új, illetve használt 80%-ban magyar, valamint francia tölgyfahordókban megy végbe. Vörösborainkat átlagosan 14-18-hónapig érleljük fahordóban, majd a hordós érlelést követően következnek a különböző házasítások. A palackozás során pincészetünk csúcsborai nagyrészt szűretlenül lesznek letöltve, majd piacra kerülésük napjáig palackban érlelődnek tovább.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A német-magyar származású Degenfeld grófi család múltja a kora középkori Svájcba vezet, Magyarországon és Erdélyben a XIX. század elejétől találjuk meg őket. Elsőrangú birtokaikkal fontos szerepet töltöttek be Tokaj-hegyalja történelmében. Gróf Degenfeld Imre, mint az egyik legjelentősebb tokaji birtokos, alapító tagként vett részt az 1857-ben alakult Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület munkájában.

Dr. és Mrs. Lindner A trianoni békeszerződést követően a család erdélyi és magyarországi ágra szakadt.

A magyar birtokok örököse, gróf Degenfeld Sándor, a háborúk után feleségével, Bethlen Ágnes grófnővel vagyonától megfosztva Romániában élt. 1964-ben vándoroltak ki Németországba, ahol új egzisztenciát teremtettek. Leánya, Degenfeld Mária grófnő Dr. Thomas Lindnerrel kötött házasságot; két gyermekük van: Caroline és Móricz.

1994-ben elhatározták, hogy követve a több mint egy évszádos hagyományt, újjáélesztik a szőlőbirtokot. A megvalósítás érdekében első osztályú termőterületeket, valamint egy ősi pincét vásároltak a Tokaj melletti Tarcalon.

A 100 hektáros birtokrészek, a tarcali Terézia dombon és a Mézesmál dűlőben, Mád, valamint Mezőzombor határában terülnek el, és egész Tokaj-hegyalja legjobb szőlőterületei közé tartoznak.

A megvásárolt épületegyüttes az 1872-ben királyi parancsra létesített egykori vincellérképezde. A hajdani iskolaépület ma kastélyszállóként.működik, a gyakorlati oktatás helyszínéül szolgáló pince a borok érlelésének helyszíne.

Történetünk képekben A beruházást követően 1996-ban kezdődött meg egy modern borászat felépítése Salamin Ferenc építész tervei alapján. A pince fölött elhelyezkedő egykori présházban kaptak helyet az irodák, ehhez kapcsolódó új épületrészben történik a szőlőfeldolgozás és a borászati munka.

A család többre vállalkozott, mint egy borászat felépítése. 1997-ben vásárolták meg a Tokaj főterén található egykori Degenfeld Palotát, ahol ma már elegáns étterem, borüzlet, pinceborozó és konferencia termek működnek.

A szőlőbirtok központi részén, 2003-ban nyitotta meg kapuit, Tokaj-hegyalja első négycsillagos szállodája, az egykori vincellérképző iskola átalakítását követően, a Gróf Degenfeld Kastélyszálló.

Történetünk képekben A tulajdonosok folyamatos fejlesztéseket, beruházásokat végeznek annak érdekében, hogy boraik mindig a legkiválóbb minőségben kerüljenek a fogyasztók elé. Küldetésüknek tekintik a Tokaj bor és a borvidék megismertetését, népszerűsítését a nagyvilágban.

„A nemesség kötelez”- a szőlőbirtok filozófiája tükröződik a kompromisszumot nem ismerő minőségi munkában.

Havas & Timár Pincészet

Havas & Timár Pincészet

Történetünk

Jómagamat, már egészen gyerekkoromtól nagyon vonzott és érdekelt mind a gasztronómia, mind a természet. Talán nem véletlen, de iskoláimat is ebben a sorrendben végeztem. Először vendéglátó-ipari érettségit szereztem, aminek köszönhetően a gyakorlat, majd később a munkám során napi kapcsolatba kerültem a borral. Így kezdődött a fellángolásom, ami odáig vezetett, hogy beiratkoztam Budafokon, a Soós István Borászati Technikumba. Talán itt lettem igazán szerelmes ebbe az egész boros világba. A két év elvégzése után a ballagásomon merült fel, gyerekkori barátommal, Timár Lászlóval, hogy milyen jó lenne egy közös pince, ahol megvalósíthatom önmagam, hódolhatok saját művészetemnek, a borkészítésnek. A komoly tervek eléréséhez, elvégeztem a Budapesti Corvinus Egyetem (Kertészeti Egyetem) szőlész-borász szakát. Tanulmányaim alatt több egri barátság köttetett és egyre jobban ismertem meg az Egri Borvidék szépségeit. Mára már elválaszthatatlanok vagyunk egymástól. Isteni sugallattal 2008-ban, Andornaktályán, egy, tufába vájt, kis pincécskét tudtunk kibérelni. Itt készültek a Havas & Timár Pincészet első hobby borai a 2008-as esztendőből, melyet a 2009-es fantasztikus évjárat követett. Ezen borokból csak 1-1 barrique hordóval készültek, és szinte a hordóminta kóstolása után gazdára is leltek. A kiemelkedő évjárat ellenére tudtuk, hogy a fejlődés érdekében mindenképpen vennünk kell egy saját, megfelelő infrastruktúrával rendelkező pincét. Ennek ideje 2011 szeptembere volt, mikor is megvásároltuk jelenlegi pincénket Egerben, a Kiskőporos téren. 2011-es évjárattól itt készülnek tételeink. Az elmúlt évek alatt rengeteg fejlesztésen ment keresztül a pince, hogy minél jobb higiéniai körülmény között készíthessük kézműves borainkat.

Szőlészet-borászat

A pincészet fél hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, de szoros együttműködésben dolgozik a többi ültetvény szőlősgazdáival is. Ez nagyon fontos számunkra, mert hisszük és érzékeljük, hogy a minőség nagy részben a szőlőben dől el. Éppen ezért évről-évre egyre több tapasztalattal, gondos odafigyeléssel közösen végezzük a szőlő munkáit. Ez azt jelenti, hogy minden kézi munkában, metszésben, kötözésben, hajtásválogatásban, fürtválogatásban és természetesen a szüretben is aktívan részt veszünk. Borászati filozófiánk az, hogy a bort csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, minimális macerálással, lehető legkevesebb fejtéssel, természetesen készítsük, azért, hogy ne veszítsünk illat- és ízanyagokat. Ez a fehérbor készítés technológiájánál kicsit nehezebb, de itt sem siettetjük azokat a folyamatokat, amik természetes úton is végbemennek. A boroknak meg kell adni az időt az öntisztulásra és a stabilitás elérésére. A folyamatos kóstolásoknál úgyis kiderül, hogy eljött-e a palackozás ideje, ami szinte a legnagyobb „nyúzás” a bor életében. Ezt pihentetés, palackos érlelés követi, hogy az adott tételt a legjobb formájában mutathassuk be fogyasztóinknak. A címkézés és kartonozás mindig megrendelés alapján történik. Ennek azért van fontos szerepe, mert minden címkét egyesével, szárazpecséttel látunk el, mely egyedivé teszi boraink megjelenését és garanciát ad annak eredetiségére, minőségére.

Hertzka Birtok

Hertzka Birtok

A Hertzka családi birtokot 2011-ben alapítottuk feleségemmel, Andreával. Első szőlőterületünket a festői Balatoncsicsón, a Fenyves dűlőben 2009-ben vásároltuk. Mint általában, ezúttal sem volt könnyű megtalálni az igazit. A vágyunk, egy olyan terület volt, melynek fekvése, mérete és a talajának adottságai lehetőséget adnak komoly borok létrehozására, emellett rendelkezik festői kilátással a Magyar tengerre. Közel 5 év folyamatos keresés után leltük meg azt a gyöngyszemet, amely - nem csak a mi véleményünk szerint - a Balaton felvidék egyik legszebb helyén fekszik. Jelenleg 1,5 hektáron gazdálkodunk, melyből 1 hektár termő ültetvény. Fajtáink: az olaszrizling ( 2 féle: apró fürtű "alaprizling" és B20 ), a zeusz és a kékfrankos. 2014 tavaszán telepítettünk 0,5 hektár pinot noirt, valamint vásárolunk szürkebarátot is. Terveink között szerepel 0,5 hektár syrah telepítése is 2015 tavaszán. Készítünk egy igazán különleges bort is, mely Cabernet Franc és Merlot házasításból készül, fahordós érleléssel. A 2013-as esztendőben 3700 palack bort hoztunk forgalomba. Szeretnénk elérni, hogy éves szinten 10 000 palack, magas minőségű bort állítsunk elő, de ezen a mennyiségen nem szeretnénk túllépni. Célunk a termőterület adottságainak megismerése folytán olyan magas minőségű borok létrehozása, melyekben a regionális jelleg hűen tükröződik. Úgy gondoljuk, hogy ez csak akkor sikerülhet, ha minden tőkéhez és palack borhoz személyes közünk, kötődésünk van.

Hertzka András

Holdvölgy Pincészet

Holdvölgy Pincészet

A Holdvölgy Borászat 25 hektáron gazdálkodik. Birtokuk Tokaj-Hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 7 különböző dűlő 20 parcelláján terül el. Az érlelő pince összesen 1,8 km hosszú járataival a környék egyik legrégebbi és leghosszabb pincerendszere, amelynek egyes részeit már a XVI. században elkezdték megépíteni. Ezek együtt biztosítják a hátteret és lehetőséget a Holdvölgy Borászatnak céljaik eléréséhez. A borászat megalapításának kezdete egy születésnapi ajándékhoz kapcsolódik. Az egy hektáros szőlőterületből 2006-ra 25 hektáros birtok lett. Fejlődésének fő mozgatórugója egy kiváló borászat megalapításának víziója volt. A Holdvölgy birtokon borász és szőlész szoros együttműködésben dolgozik a kitűzött célok elérése érdekében. Csak kiváló szőlőbogyókból lehet elkészíteni a magas szintű elvárásoknak megfelelő bort. Mindehhez elengedhetetlen a megfelelő szőlészeti, szakmai és technikai hattér, parcelláik egységesen egészséges képe illetve a szőlész és borász szoros együttműködése.
Céljuk az évjáratban elérhető legmagasabb értékű szőlőtermés szüretelése. Parcelláik területi szétszórtsága még dűlőn belül is egyedi karakterű borok alkotására ad lehetőséget. Birtokösszetételük sokszínűsége és gazdagsága köszön vissza később boraikban is. Környezettudatos szőlőművelést folytatnak, amelybe folyamatosan az ökológiai termelés egyre több elemét integrálják. Fontos számukra a hiteles, minőségi szőlőtermesztés a teljes vegetációs időszakban. Ez a kiváló minőségű bor megszületésének alapja.Termőtőkéik egészségére és a megtermelhető mennyiség egyensúlyára törekszenek. A növény ezt a legkiválóbb gyümölccsel köszöni meg. Ennek érdekében korlátozzák a termésmennyiséget így a szőlőbogyók beltartalma, magas ásványianyag tartalma, mineralitása még intenzívebb lesz. A szakmai háttér és tapasztalat, illetve korszerű eszközök abban segítenek, hogy szőlőtermésük a legmagasabb színvonalat képviselje és ezáltal is megteremtse az alapot a kiváló boraiknak.

Ikon Borászat

Ikon Borászat

A Dél-Balaton kiváló fekvésű dombjai között, Balatonlelle határában meghúzódó Rádpuszta évszázadokon keresztül a Tihanyi Apátság nagy becsben tartott szőlőbirtoka volt. Itt épült fel néhány borszerető ember munkájának a gyümölcseként az Ikon Pincészet. Az Ikon borok stílusához a pincészet egyik megalkotója Konyári János, a balatonlellei borász szakértelme biztosít alapot. A borászat pillanatnyilag 39 hektáron, új telepítésű szőlőből gazdálkodik na következő fajtákból: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Pinot Noir. A fehér borokat a termelők együttműködésével készítjük.

Kertész Családi Pincészet

Kertész Családi Pincészet

A Kertész Családi Pincészet egy igazi „szerelemgyerek”. Szülei egy sikeres székesfehérvári üzletember és felesége, Kertész Zoltán és Ágnes. A házaspár mintegy tíz éve visszajáró vendég Etyekre, megismerték, megszerették a vidéket és lakóit, vincelléreit és boraikat. Egyre többször kapták azon magukat, hogy a stressz elől menekülve bizony a hétvégéket rendre Etyeken, ebben a csodálatos sváb faluban töltik.
Ismeretségeket, barátságokat kötöttek a helyiekkel, többek között a Hernyák családdal.A nagy gourmet hírében álló házigazda egyre inkább egy saját etyeki kisbirtok megteremtésén álmodozott.
Az álmokat tett követte, 2007-ben megvásárolt a Kecskegödörben egy 1862-ben épített pincét. A pince felújítása, bővítése 2008-ra fejeződött be, egyszerre hagyományosan etyeki és modern, mediterrán stílusban. A pince technológiai felszerelése is modern, a legújabb hűthető-fűthető acéltartályoktól kezdve a legjobb magyar tölgyfahordókon át az amerikai tölgyből készült spanyol barriquehordókig minden megtalálható a gyönyörűen felújított pince mélyén. A gazda nem titkolt célja, hogy olasz mintára elkészítse saját etyeki gyöngyöző- és habzóborait, frizzante-it.
Természetesen a könnyed, gyümölcsös, „életélvezős” nedűk mellett komolyabb, fahordós érlelésű fehér és vörösborokkal is kísérletezik Monostori Balázzsal karöltve, aki a birtok szőlészetéért és borkészítéséért felelős. Az elképzelés egy igényes technológián alapuló mintabirtok létrehozása, kísérletezések az etyeki frizzanték világában, egy új, üdítő színfolt megteremtése a borvidéken. A nagy munka 2008 őszén vette kezdetét, közel 7 hektárról érkezett kiváló minőségű alapanyag a pincébe. Jelenleg szürkebarát, zöldveltelini, zenit, chardonnay, sauvignon blanc és pinot noir várja nagy szeretettel, hogy 2011-ben bemutatkozhasson az igényes borszerető közönség poharaiban.

Kovács Nimród Borászat

Kovács Nimród Borászat

FILOZÓFIA

A jó bor lényege az egyedülálló szőlő-termő dűlőkben rejlik. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az egri bortermelő vidék legjobb terroir-jai közül három a Kovács Nimród Winery tulajdona. Mivel Eger adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak, olyan fajtákat telepítettünk, melyek itt érzik otthon magukat és így világszínvonalú borokat készíthetünk belőlük. A hűvösebb bortermelő vidékek nemzetközi fajtáin kívül – mint a Chardonnay, a Pinot Noir, a Syrah, a Merlot és a Cabernet Franc -, büszkék vagyunk a hagyományos magyar borainkra, a Furmintra és a Kékfrankosra is. Szőlőültetvényeinket a fenntartható fejlődés jegyében környezetbarát, a kézi munkára alapozott termesztés-technológiával gondozzuk. Egészséges és örömöt adó szőlőinket évről évre kézzel szüreteljük, hogy tökéletes borok készülhessenek belőlük.

BORÁSZAT

A Kovács Nimród Winery Eger történelmi részén, a Verőszala utcai pincesoron található. Már a 18. században százával voltak présházak a városban, éppen olyanok, mint borászatunk hét összefüggő épülete. A présházak közvetlenül a pincék elé épültek, hogy a helyben történő szőlőfeldolgozást lehetővé tegyék. A szőlő fermentálása után a bort a hideg pincékben, hordókban tárolták. A Kovács Nimród Winery a 21. század technológiai vívmányait maximálisan kihasználva és a több száz éves hagyományt követve készíti világszínvonalú borait.
Korszerű, minden tekintetben felújított borászatunkban mindig örömmel látjuk Önt vendégül!
Borászatunkban kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítunk!

SZŐLŐTERÜLETEK & SZŐLŐFAJTÁK

Nagy-Eged-hegy(Eger), 10 hektár - Grand Superior
Egyedülálló  fekvésű,  dél-délnyugati  irányú,  meredek  terület. Talaja mészkő, amely a bornak különleges, ásványos jelleget ad.
Fajták: Furmint, Kékfrankos, Syrah

Nyilasmár(Noszvaj), 8 hektár - Grand Superior
A  bogácsi  tónak  köszönhetően  egyedi  mikroklímával  rendelkező terület. Talaja ásványi anyagokban gazdag, emiatt karakteres, szép, üde, gyümölcsös borokat ad. Talaja gránit/vulkanikus, fekvése dél-délnyugati.
Fajták: Chardonnay, Pinot Noir, Syrah és Kékfrankos

Nagyfai(Noszvaj), 12 hektár - Grand Superior
Enyhe lejtésű, helyenként köves talajú, harmonikus és kerek borokat adó terület.
Fajták: Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Kékfrankos, Merlot,
Cabernet Franc

Laposa Borbirtok

Laposa Borbirtok

A Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán, a régi Bogyai úri birtokon található. Dr. Laposa József és felesége,a badacsonyi születésű Nóra a Balaton-felvidék szerelmesei, első földjeiket 1990-ben vásárolták meg. A vulkanikus tanúhegyek legjobb fekvésű területein elhelyezkedő Laposa Birtok mára már 8 hektárossá lett: Badacsony-hegyen 1,5, Csobáncon 3,5, Köves-hegyen 1, a Szent György-hegyen 0,5,  Somlón pedig 1,5 hektár saját tulajdonú szőlőjük van.A borvidéki hagyományoknak megfelelően csak fehérbort készítenek, évente átlagosan 80 000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Juhfark és Furmint készül. A birtok irányítását - 3 gyermekük közül - 2005-ben fiuk, Laposa Bence vette át, de a család minden tagja aktívan vesz részt a vállalkozás életében, fejlesztésében. A Laposa és a Bazaltbor márkanév már 2000-től ismert és elismert brand a magyar borpiacon. Az elmúlt 10 évben a birtokot folyamatosan fejlesztették, a kiváló minőségnek és vendégszeretetnek köszönhetően, sokan ismerik és kedvelik a család által készített borokat. Boraik közkedveltségét tiszta, ásványos, a bazalthegyek minden szépségét bemutató jellege adja. A család fontosnak tartja a hagyományok megőrzését, ugyanakkor fiatalos lendülettel áll a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez. Laposáék szerint a fejlődéshez elengedhetetlen az ősök tisztelete, ugyanakkor megfelelő újításokra, szaktudásra van szükség és olyan értékteremtésére, amelyre a következő generációk is építhetnek.

„A borkészítés során, csak egy rosszabb dolog van annál, hogy az ember másokat akar lemásolni, ha önmagát ismétli folyton.”

Gondolatok borról, tájról, emberről…

Azt gondoljuk, csodára leltünk  a világ e kis zugában. A Tapolcai-medence még a sokat utazott emberek számára is különleges élményt nyújt, de számunkra még többet! Itt szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyek kérdezés nélkül mesélnek arról honnan származnak, milyen ott a tél és a nyár, hogyan cseperedtek és hogyan váltak zsenge kamaszból felnőtté. Olyan borokat, melyekben minden íz fellelhető, de egyik sem tolakszik, melyekben érezhető  mind a természet ereje, mind a  mögötte álló ember tudatossága. Szeretnénk megőrizni a borvidék értékeit, élni a terület által nyújtotta lehetőségekkel, fenntartani és előrevinni a badacsonyi bor hírnevét.

Laposa contra Laposa, azaz mi történt 2009 és 2011 között?

A Laposa család 2009-ben új pincészet építésébe kezdett egy befektetővel közösen, ami 2010-re készült el. A projekt szakmai vezetője Laposa Bence volt, majd az üzem megnyitása után a pincészet vezetőjeként  ellátta a borászati feladatokat is 2011 év végéig. Szakmai és emberi okok miatt az együttműködés megszakadt. A Laposa család újra a régi feldolgozójában készíti borait. Jelenleg a befektető is a Laposa nevet használja palackjain… bízunk benne, hogy már nem sokáig. Addig is türelmet és megértést kérünk tisztelt fogyasztóinktól.

Maczkó Róbert Pincészete

Maczkó Róbert Pincészete

"Ez a legtöbb az életben: hogy marad utánunk valami, amiből haszna van a világnak, az embereknek" - Márai Sándor

1996-ban édesapámmal úgy döntöttünk, céget alapítunk, hogy borainkat bemutathassuk a nagyközönség számára is. A nagyapáktól átvett technológiákra építve édasapám a szőlészettel én pedig a borászattal és a kereskedelemmel kezdtem foglalkozni. 15 hektárnyi területen folyik a termelés, melyből 13 Villányban, 2 pedig Harkányban, a Tenkes hegy lábánál található. A pincészet alapítása óta 9 hektárt telepítettünk újra a nyagyobb fajtaválaszték és a  terület megfelelő kihasználása érdekében. A szőlőfeldolgozás, a borok érlelése és a borkészítés Nagyharsányban és Villányban folyik. Választékunk széleskörű, találunk könnyű fehéreket, kedves vörösöket és nagy textúrájú bordeauxi házasításokat. Célunk egy olyan borászat kialakítása,, mely élenjár a minőségi bortermelésben és rendelkezik a kornak megfelelő fejlett technikával. Bízunk abban, hogy egyre több elégedett fogyasztóval találkozunk és mindezek eredményeképpen lesz mit átadnunk a következő borászgenerációnak.

Majoros Birtok

Majoros Birtok

Majoros Brand

„Szerencsés vagyok, mert jó családba és a Tokaji borvidékre, Tarcalra születtem, ahol korán közelkerültem a szőlészethez és borászathoz, ezzel együtt természetesen a természet szeretetéhez és megismeréséhez. Ezidáig, szerencsésen alakult rövid szakmai múltam, hisz azt gondolom sikerült megértenem azt, hogy mit vár igazán a Világ és a borfogyasztók Tokajtól, Tokajból, a boroktól és a borászoktól, tőlem is. Azt gondolom, jó úton járok, legalább is a boraimat, eddig őszintén megkóstolóktól, eddig mindig bíztató visszaigazolásokat kaptam. Persze, vannak mindig hibák, és sok még a fejlődnivaló, nincs tökéletes és felülmúlhatatlan bor és évjárat. Sok mindent szeretnék kipróbálni, ez a folyamatos megismerés, tanulás velejárója.”

Majoros László

Öregbaglas Szőlőbirtok

Öregbaglas Szőlőbirtok


Történet

A hagyományokban gazdag régi pincészet, amit Hunyady gróf 1773-ban alapított, a Balatontól délre 10km-re fekszik, a Baglashegy napos lankáin, Kéthely felett. Itt, a mélyrétegű lösztalajon több generáció óta termesztenek egészen különleges minőségű szőlőfajtákat, már a rómaiak is felfedezték a terület egyedi adottságit, és bort készítettek itt.

Borkészités

Hagyományos boltíves pincénkben érnek vörösboraink, és testes fehérboraink, mint a Tramini, Olaszrizling vagy Chardonnay. A domboldalba vájt U alakú pince sötétje 67 db hordót rejt, melyek közül a legkisebb 10, a legnagyobb 90 hektóliter nagyságú. A reduktív érlelésű fehérboraink modern V4A krómtartályokban készülnek, ezek a tartályok a borok erjesztésére és érlelésére is szolgálnak. Barrique pincénkben erjednek borspecialitásaink, késői szüretelésű boraink (Spatlese, Trockenbeerenauslese).

Emberek

1993 óta a pincészet a svájci Burkhalter vincellércsalád tulajdonában van. Thomas Burkhalter diplomás agronómus egy személyben felelős az üzletvezetésért, a pince és szőlőmunkáért.

Minőség

A hagyományos pincészetet 1993 óta folyamatosan renováljuk és átépítjük. Szőlőfeldolgozó berendezéseink kiválasztásánál elsődleges szempont volt a minél kíméletesebb szőlő-, és bormegmunkálás. Nagy hagsúlyt fektetünk a tisztaságra és a higiéniára. Saját laborunkban folyamatosan végezzük boraink minőségellenőrzését a szürettől a palackozásig.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására a közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében épült új pincében és borházban kerül sor, amely Szent Márton hegyének délkeleti lábánál helyezkedik el. A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.

A fajtaszerkezetnek megfelelő pincetechnológia évente több mint 300.000 palack minőségi bor készítésére alkalmas. Olyan rendhagyó borászati eljárást vezettünk be, amely alkalmazott szőlőfajtáink magas minőségi potenciálját a legteljesebb mértékben megőrzi. Ennek alapja a négyszintes feldolgozó-épület, ahol lehetőség nyílik a gravitációs anyagmozgatásra. A fehérszőlő mustja a temperált korrózióálló acél erjesztőtérbe kerül, a kékszőlő erjedését fakádak és szabályozható hőmérsékletű fémtartályok szolgálják, a kierjedt vörösborok érlelésére pedig a hegy belsejébe nyúló pinceágak állnak rendelkezésre, de egyes fehérborok is ott érlelődnek kisfahordóban.

A borászat 3000 hl tárolókapacitású, amely a későbbiekben bővítésre kerül. Az építészeti tervezőmunkát a győri CZITA Építészeti Iroda végezte szoros együttműködésben a borászattechnológiai tervezéssel, amelyet a – munkánkat szakmai tanácsadói tevékenységével egyaránt segítő – nemzetközileg ismert és elismert egri borásznak, Gál Tibornak köszönhettünk.

A tervezésnél és kivitelezésnél

  • az 52 ha-os szőlőbirtok termésének feldolgozása,
  • korszerű, kíméletes borászati technológia telepítése,
  • valamint a tájba és a hely szelleméhez igazodó, turisztikailag is élményt nyújtó “nyitott pince” építése volt a cél.

Az épületegyüttes 3 jól elkülöníthető részből tevődik össze:

  • présház,
  • kút és
  • borház.

Présház

A présház a szőlőfeldolgozás helye, amelynek felső bejáratához ládákba szedve pótkocsin jut a leszüretelt szőlő.

A présház maga 4-szintes épület, különböző szintjein különböző technológiai folyamatok zajlanak. Kialakítása rendhagyó, lényege az úgynevezett gravitációs anyagmozgatás lehetősége, ami azt jelenti, hogy a feldolgozás folyamán nem a szőlőt illetve cefrét, mustot juttatjuk a gépekhez, hanem a gépeket helyezzük az adott rendeltetési helyre. Ehhez szükséges az épület legfelső emeletén található daru, amely biztosítja a borászati gépek, berendezések mozgatását.

Fehérborok készítése esetén a felső szintre került szőlő (elsősorban tramini, sauvignon blanc, rajnai rizling, olaszrizling, chardonnay) bogyózására és zúzására kerül sor. A fehérszőlőt a présbe töltjük, ahonnan a préselés után egy csővezetéken keresztül a borházba jut.

Vörösborok esetében a szőlőt – bogyózás és zúzás után – a legfelső emeleten található, 50 hl (5000 l) űrtartalmú fakádakba és az egy szinttel lejjebb elhelyezett, 60 hl (6000 l) űrtartalmú acél vörösbor-erjesztőtartályokba juttatjuk. Vörösbor készítésénél az egyik legfontosabb feladat a színanyag kioldása a szőlő héjából, ehhez pedig a szőlő héját és levét (cefre) hosszú ideig – kb. 25-30 napig – együtt tartjuk. Ez idő alatt a cefrét folyamatosan keverjük, ami mechanikailag segít a színanyag kinyerésében.

Segíti a színanyag kioldódását az erjedéskor keletkező alkohol, valamint az erjedési hő is. Ez utóbbi nagy figyelmet igényel, ezért erjedés során a cefrét optimálisan 25-26 °C hőmérsékleten tartjuk. A tartályok automata rendszerrel temperálhatóak, kívánt esetben hűthetjük és fűthetjük is tételeinket. A pince egyik speciális rendszere a vöröscefre-préselés, amelynek során a prést a tartály alatt helyezzük el, majd az újbor lefejtése után az ürítőajtó nyitásával a présbe juttatjuk azt, a préselésnél keletkező újbor pedig csővezetéken keresztül kerül az érlelőtérbe.

Kút

Az általunk “kút” névre keresztelt épületrész valójában egy liftház, mely összeköti a présházat a borházzal. 18 m mély alsó része az érlelőpincéhez csatlakozik. Ebben közlekedik a lift, de a pince alsó részébe 102 lépcsőn is lejuthatunk. Falazásához 220 ezer tégla került felhasználásra, a fugák teljes hossza majdnem 10 km.

Az érlelőpincék emlékeztetnek bennünket legjobban a klasszikus pincékre, ahol különböző méretű és típusú hordókban érlelődnek a borok. A nagyobbak 500 literesek (ászok), a kisebbek 225 literesek (barrique). A magyar kádármunkával készült, belső felületükön pörkölt hordók alapanyaga magyar tölgyfa, amelyet – a hordókészítést megelőzően – minimum 2 évig szárítottak.

A hordókban fehérborok és vörösborok is érnek. A fehérborok esetében a présházban történt préselést követően a tisztított mustot fejtjük a hordóba. Az erjedés itt a hordóban történik, a bort hosszú ideig seprőn tartjuk majd 8-10 hónapig itt érleljük. Fehérbor erjesztésére a hordókat egyszer használjuk, a továbbiakban vörösborok érlelése történik bennük.

A vörösborok érlelése szintén ebben a térben történik, ami a préselést követően 12-15 hónapot vesz igénybe. A hordók így 3 éves korukban kerülnek ki a pincéből.

Borház

A pinceágakhoz kapcsolódik a borház, ahova a présházban préselt fehérmust érkezik. Itt magas fehérbor-erjesztőtartályokat találunk, amelyek – a vörösbor-erjesztőtartályokkal ellentétben – megnyúlt, “szivar” alakúak, jobban szolgálva a fehérbor-készítési technológiát. A tartályok itt is teljes egészében hűthetőek, szükség esetén fűthetőek, űrtartalmuk 10 és 200 hl között változik.

Első fázisban a mustok tisztítása történik, ekkor a préselt mustot 8-10 °C hőmérsékletre hűtjük és 12-24 órán keresztül ülepedni hagyjuk. A leülepedett mustaljról eltávolított, a tisztított mustot erjesztjük, amelyhez speciális élesztőtörzseket használunk, mindig az adott bortípusnak megfelelően. Nagyon fontos az erjedési hőmérséklet helyes megválasztása, ami befolyásolja az elsődleges gyümölcsaromák megtartását borainkban. Az erjedés kb. 10-15 nap alatt végbemegy. Később a mustok tisztítása, stabilizálása történik. Az itt készült reduktív fehérborok így korán, 4-5 hónapos korukban palackozható állapotban vannak.

A pince e része biztosít helyet a különböző borkezelésekhez (pl. derítés és szűrés), és itt történnek a házasítások is. A bor – palackba töltését megelőzően – minden esetben ebbe a tárolótérbe kerül.

A palackozó-helyiség az épület másik végében helyezkedik el. Itt található egy korszerű berendezés, amely napi 10-12 ezer palack töltésére alkalmas. A palackozást követően néhány borfajta rögtön címkét kap és kartondobozokba csomagolva készen áll az értékesítésre. A nagytestű fehérborok és a vörösborok a töltést követően visszakerülnek pincébe, és további 6-12 hónapig a palackban érnek. Erre azért van szükség, hogy a palackozás után a megfelelő palackaromák kialakulhassanak. A borok palackos érlelése mindig fektetett állapotban történik, nehogy a dugó kiszáradásával kedvezőtlen folyamatok induljanak be. Ezt követően a nagytestű borok is címkét kapnak, és ugyancsak kartondobozokba csomagolva kerülnek a kereskedelmi forgalomba.

 

 

Polgár Pincészet

Polgár Pincészet

A Polgár Pincészet neve immár 20 éve jelent egyet a minőségi borok termelésével. A Polgár család hitvallásának legfontosabb eleme a tradíciók tisztelete a szőlőfajták kiválasztásától a borkészítésig. A Pécsi Tudományegyetem analízisei tanúsítják, hogy a Polgár borok előállítása során semmiféle, élő szervezetre káros anyagot nem alkalmaznak, klinikailag bizonyítottan pozitív hatással bírnak az élő szervezetekre. Az optimális termőhely kiválasztásával, terméskorlátozással, gondos szürettel és a legkorszerűbb feldolgozással a pincészet garantálja boraik kimagasló minőségét. Ennek elismeréseként Polgár Zoltánt 1996-ban az Év Bortermelőjévé választotta a Magyar Bor Akadémia és a szakmai közvélemény.Egy kellemes, langyos szellő suhan át a Polgár Panzió kerthelységében üldögélő és borozgató vidám, baráti társaság felett viccelődve a jelenen és néha nosztalgiázva a múlton. A következő kóstolandó bor, nyári, kora őszi esték üdítő jótevője, egy élettel teli, zamatos, friss forrásként feltörő Rosé. A testesebb vörösborok kedvelői sem nélkülözik e nemes nedűket a Polgár pincészetben, melynek kulcsa megnyitja a finom borok birodalmának kapuját.Célunk az, hogy kézműves gondossággal szüretelt szőlőszemekből készült finom borok egyedülálló élménnyel ajándékozzák meg a természet harmóniájának tisztelőit.

Sauska Tokaj

Sauska Tokaj

Fiatal szőlészekből és borászokból álló nemzetközi csapatunk arra törekszik, hogy borainkban megalkuvások nélkül, a lehető legtermészetesebben és tisztábban jelenjen meg a fajta, az évjárat és a két borvidék- Tokaj és Villány – különleges potenciálja.
Hiszünk abban, hogy a modern technológia és a kézműves precizitás egységében komoly erő rejlik. Ez az energia visz minket dűlőink mélyebb megismerése és ezzel remélhetőleg izgalmas, új borok felé.

Három szinten használhatóak ki a gravitáció adta lehetőségek, amely a kapcsolódó technológiai lépéseket nagyban leegyszerűsíti.

A pince tartályos erjesztőkapacitása 1000 hl, illetve hordóban 550 hl.

Feldolgozó kapacitásunk illeszkedik a területeink méretéhez, így 400 – 7000 kg-ig könnyen, és szakmailag precízen tudunk egy-egy parcellát préselni.

Bortípustól függően fürtösen, bogyózva, valamint bogyózva-áztatva nyerjük ki a mustot.

A dűlőink változatosságához igazítva a borokat kisméretű tartályokban, illetve hordókban (230-500 literes) erjesztjük.

Az egyszerűbb, frissebben piacra kerülő tételek tartályban erjednek, és csak részben kapnak fahordós érlelést.

Az érlelő pince befogadóképessége 200 db hordó. Döntően magyar és francia hordókkal dolgozunk. A hordók kiválasztása folyamatos, ahol elsődleges szempont az a plusz íz többlet, amely a borral a legharmonikusabban társul.Nem a márka után megyünk, hanem a csapatunk érzékszervi bírálata a döntő. Minden tételt külön kezelünk, fejlődésüket napi rendszerességgel figyeljük és dokumentáljuk.

2011-ben kezdtük meg a pezsgőgyártást, ahol egyértelműen a tradicionális eljárás mellett tettük le a voksunkat, így ennek a szellemében követjük a művelési és technológiai lépéseket.

 

Somlói Vándor Pince

Somlói Vándor Pince

Kis Tamást a szíve hozta a Somlóra – és sokunk reménye teljesül, mikor arról hallunk, hogy 2014-től végleg a Somló mellett kötelezi el magát. Tamás az egyik legfiatalabb borász a Hegyen, aki két év töretlen egyboros sikere után a 2013-as évjáratban nemcsak új fajtaborokkal, és új Aszó-dűlőbeli területtel bővítette kezdetben pirinyó pincészetét, de az idei év legjobb híreként 2014. tavaszától a Hollóvár pincészet  néhány területének kezelését is átvette.   Három éve ezt írtuk róla: “Tamás keze nyomán várhatóan ilyen igazi nagy Somlói borok születésének lehetünk majd tanúi az elkövetkezendő években – merthogy igazi tehetséget nyert vele a hegy.” Nem tévedtünk. Takács Lajos somlói öröksége jobb kezekbe nem is kerülhetett volna.

A 2012-es borászati év egyik legnagyobb somlói felfedezettje, 2015 évtől Junibor-tag, az első (és eddig egyetlen) a Somlóról.

 

Stier Pincészet

Stier Pincészet

Borászatunk a 2015. évben lépett a megújulás útjára. A piaci igényekhez igazodva egy technológiai és kapacitásfejlesztést hajtottunk végre, ezzel együtt az új irányvonalak kijelölése is megtörtént. A korábbi évek tapasztalatai alapján úgy gondoljuk, hogy a térség kivételes adottságait kihasználva csakis a minőségre való szüntelen törekvésünk vezethet sikerre. Hiszünk benne, hogy gondos munkával és szakértelemmel, évről évre olyan szortimentet tudunk megalkotni, aminek köszönhetően fogyasztóink számára a „Stier” márkanév nem csak egyedi jellegzetességekkel bíró borokat, de a garantált minőséget is jelképezi egyben. Ennek érdekében a modern technológiai eljárások lehetőségeit kihasználva, a térségi hagyományokat szem előtt tartva borainkat csakis első osztályú alapanyagokból állítjuk elő.

A borászat kapacitásfejlesztést követő éves előállított bormennyisége megközelítőleg 70000 palack, amelynek 65 %-a fehér és rozé, 35%-a vörösbor. Az egyes fajtaborok és házasítások az évjárati adottságokhoz igazodva, a villányi eredetvédelmi rendszer minősítési kritériumainak megfelelően classicus, premium és super premium kategóriákban készülnek. Bár számunkra a legfontosabb szempont vásárlóink elégedettsége, mégis örömmel konstatáljuk, hogy termékeink rendszerint megállják helyüket a szakmai közönség előtt is. Helyi, régiós és országos borversenyek állandó résztvevői és díjazottjai a pincészetünk által versenyeztetett palackos borok.

A fehérborok közül Sauvignon blanc, Olaszrizling, Chardonnay és Hárslevelű fajtaborként találhatók meg, amelyek lendületes, gazdag íz világú, markáns savú alapját a speciális adottságú siklósi szőlők adják. Fehér és rozéházasítási alapokból készülnek a „Cimbora” gyöngyöző borok, amelyek a fiatalos, friss és vibráló borokat kedvelők számára nyújtanak különleges élményt. A jól strukturált, testes vörösborokból Villány egyedi jellemvonásai tükröződnek vissza. A nagy francia fajták (Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc) mellett Portugieser és Kékfrankos is a repertoár részét képezik. A fajtákhoz illesztett optimális hordóhasználat kellemes fás fűszerekkel egészíti ki a mély vörösborok egyedi zamatát. A pincészet bordeaux-i stílusú házasítása a Birtokbor, amiben nem csak a fajták egyedi jellege, hanem a borász szellemisége is megmutatkozik. A Villányi borvidék új vezérterméke a Villányi franc, amelyet pincészetünk is különös gonddal kezel.

Szent Gaál Kastély és Borház

Szent Gaál Kastély és Borház

A Szekszárd melletti Zombán található Szent Gaál Kastély és Borház 2011-ben került új tulajdonos irányítása alá. a borok új stílusa, kiemelkedő minősége Fogl János munkáját dicsérik. a borászat ültetvényei a Szekszárd körüli termőhelyen, 3 dűlőben: Baranyavölgy, Strázsa-hegy, Várdomb találhatóak. A borok az ültetvények válogatott szőlőiből, hagyományos borkészítési technológiával készülnek.

Szentesi Pince

Szentesi Pince

Szentesi József 12,5 hektáron végzi újító-hagyományőrző kísérleteit Nadapon, a Velencei-tó környékén. Igen újító és hagyományőrző egyben, mert ősi, rég elfeledett magyar fajták rehabilitációján fáradozik, olyan fajtákat telepít, mint a csókaszőlő, a kékbajor, vagy a laska, tihanyi kék, tarcali kék, vörösdinka, balafánt és a sárfehér. Ezek mellett a magyar pezsgő becsületét, minőségét is igyekszik visszaállítani kézműves, palackban érlelt tételek előállításával. Csak kóstolni kell ezeket, és rögtön érzed a különbséget. A szakma, borász kollégái ezen erőfeszítéseit a Borászok Borásza díjjal honorálta 2013-ban. Borai természetesek, hagyományos, kézi feldolgozásúak, gyakran szűretlen, derítetlen nedűk, mondhatni teljesen autentikusak. Nagyon alacsony tőke-terheléssel dolgozik, a beltartalom ezért magas, „van benne anyag”, ahogy mondani szoktuk – ezért nincsen szükség segédanyagokra.

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészete

Szőke Mátyás & Zoltán Pincészete

A bor különleges termék.
Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik - a bor az egyetlen olyan "termék", amely elmúlásában is emberi.

Borászat

Szőke Mátyás műszaki végzettségű, de a 70-es évek óta intenzíven foglalkozik bortermeléssel. A szüleitől tanulta meg a munkaszeretetet, amit folyamatosan hasznosított a szőlőben és a pincében is. A család generációkra visszamenően foglalkozott a szőlőtermesztéssel, de később a borkészítésről Szőke Mátyás vált országosan elismertté és a borvidék egyik legmeghatározóbb képviselőjévé. Ennek a háttérnek köszönhetően első önállóan készített bora jól vizsgázott. Eredményesen szerepelt a helyi és országos borversenyeken. Ez további erőt és lelkesedést adott számára a munkához. A növekvő terület és a sikerek hatására úgy döntött, hogy főállásban foglalkozik a szőlővel és a borral. 1987-ben kezdte palackozni borait. Elsők között volt aki a borvidéken boraival a minőségi kategóriát hozta. Aki ismeri az tudja, hogy szívvel- lélekkel fáradhatatlanul a családi vállalkozás erősítésén dolgozik. A sikerek mögött egyértelműen egy megértő feleség és stabil család áll. Felesége a szőlőterületek gondos megmunkálását felügyeli, évtizedes tapasztalatokkal a háta mögött, a kiváló alapanyag érdekében. A pincei munkálatokban nagy segítség Zoltán fia, aki már Budafokon végzett és a pincészet borásza. De úgy tűnik, már a harmadik generációt is elkapta a gépszíj… A cég fejlődik, kinőtte a lehetőségeit. A családi vállalkozás 2010-ben fogott az üzem bővítéséhez, ami két lépésben került kivitelezésre első ütemben az új palackozó épület és a palackos érlelő készült el. 2011-ben a Vinotéka épült meg.

Saját szavaim:

Imádom a szőlőt, a nyári időszakokban sokat vagyok kint a természetben és figyelemmel kísérem a szőlő növekedését, érését és nagyon szeretem a szüreti időszakot is.Hisszük, hogy mindaz a szorgalmas, szeretettel végzett munka, amellyel a szőlőt gondozzuk majd annak levét borrá nemesítjük, visszatükröződik boraink minőségében. A kiváló minőség érdekében sokat olvastam a szőlészettel és borászattal kapcsolatos szakkönyveket. Nyitottak vagyunk távoli országok borászati technológiájával kapcsolatban. Tapasztalatszerzés céljából többször jártam külföldön, igyekszem az ott hallottakat nálunk hasznosítani. 2009-ben jártam Új – Zéland-on, ahol a sauvignon blanc szőlőfeldolgozási módja fogott meg, olyannyira hogy azóta is azt az eljárást alkalmazzunk.
2010-ben voltam Dél – Afrikában, ahol közelről megismerkedtem az éjszakai szüret fogalmával. Az egy teljesen más világ…
2012-ben látogatást tettem Kaliforniába. Haraszty Ágoston szőlőbirtokán körbevezettek minket, csodálattal figyeltem az ott látottakat és az irányába vetett tiszteletadást. 1839-ben elhagyta el Magyarországot és lépett az ígéretek földjére… Haraszty Ágoston vitte ki az első szőlőtőkét a tengerentúlra… kultusza ma is él. Nagyon szép emlékekkel tértem haza.

Úgy gondolom, a tájékozottság mindenképpen a hasznunkra válik.

Thummerer Pince

Thummerer Pince

Családi vállalkozásunk, a Thummerer Pince, 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri Borvidéken elhelyezkedő 100 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítjük a borainkat. Széles szőlőfajta-választék jellemzi a gazdaságunkat, fő fajtáink: Királyleányka, Chardonnay, Ottonel muskotály, Tramini, Zenit, Sauvignon blanc, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir, Syrah, Blauburger, Kadarka. Szőlőültetvényeink 80%-a kék, 20%-a fehér szőlő. A termés az egri Áfrika, Vidra, Mészhegy, a noszvaji Tekenőhát, Kőkötő, Csókás a novaji Juszalagos, a szomolyai Nagyvölgy, Nagyvölgy-tető dűlőkből kerül ki. Megkezdtük a régi ültetvények lecserélését is, új kísérletként Cabernet Dorsát és Csóka szőlőt telepítettünk. A legújabb telepítés az egri Nagyeged dűlőn kapott helyet, ahol a Nagyegedi Egri Bikavér Superior-hoz vagy Grand Superior–hoz szükséges fajtaösszetétellel lett az ültetvény eltelepítve. A technológia minden évben kiegészül a legkorszerűbb, világszínvonalú felszerelésekkel, gépekkel. Ez nem csak a borászatunkra, de a szőlészetünkre is vonatkozik. Kizárólag a magas minőség elérése a cél és minden évben egy-egy különlegesség létrehozásával a választék gazdagítása. Boraink elsősorban Magyarország előkelő éttermeibe, szállodáiba jutnak el, valamint Belgiumba, Svájcba, Dániába, Németországba, Lengyelországba, Csehországba, Franciaországba is. Természetesen a borok egy része kapható a hazai kiskereskedelemben is.

 A PINCE

A borászatunk központja Egertől 12 km-re, Noszvajon található. A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több, mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy új 2200 m2  -es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttettünk ki. A kiegyenlített klímájú pince ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez.

 TECHNOLÓGIA

A fehér borok nagyobb része reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készül, de már fehér barrique különlegességek is megjelentek a pincészetünk választékában. (pl.: Chardonnay, Pinot gris). A vörös borok 2-4 hetes héjon erjesztéssel készülnek, 1,5-2 évig hagyományosan tölgyfahordóban érlelődnek és legalább féléves palackos érlelés után kerülnek forgalomba. A vörös borok egy része barrique hordókban fejlődik. (pl. Vili papa cuvée, Evoé cuvée, Pinot noir, Válogatások…)

A pincészet alapítója, Thummerer Vilmos, 1995-ben elnyerte az ÉV BORTERMELŐJE címet és a pincészet elnyerte  AZ ÉV PINCÉSZETE 2011 díjat.

Tokajicum Borház

Tokajicum Borház

A 20 hektáros szőlőbirtok páratlan helyen terül el. Panorámáját a tokaji Kopasz-hegy Tarcalt érintő, déli fekvésű nyúlványa teszi pazarrá. A ma is szőlőtáblákkal övezett birtok – levéltári források szerint – hajdanán az Andrássy grófok birtoka volt. Szőlőterületeik kivétel nélkül első osztályú, híres történelmi dűlőkben találhatóak. Tarcal határában a Perőcz, Czeke, Feketehegy, Királygát, Mandulás. Mád határában a Betsek, Hold-völgy, Danczka. Tállya határában a Bojta, Rátkán pedig a Holdvölgy dűlőkön.

Az ültetvények nagy része negyven éves vagy még öregebb. Az öreg tőkékhez a főborász kifejezetten ragaszkodik, mert önmagukat hozamkorlátozzák és főleg, mert ezek a nagy beltartalmú, ásványos borok forrásai. A szétszórt elhelyezkedés előnye, hogy a változatos talaj és fekvés lehetőséget ad a kísérletezésre, mert ugyanazon szőlőfajták egészen más arcukat mutatják más-más adottságú dűlőkből szüretelve.

Ültetvényeik nagy részén 2009-ben ültetvényrekonstrukciót hajtottak végre, mely által területeik megszépültek, visszanyerték régi ragyogásukat. 2010-2011-ben a Perőcz, Királygát és Holdvölgy dűlőkön új telepítéseket finanszíroztak.


A Borász

2009-től Fogl János irányítja a borászati munkát. A Kertészeti Egyetemen szerzett borász diplomát, majd Toszkánában, illetve Villányban dolgozott.

Ezután Tokajban borászkodott, majd egy évtizedet töltött el a szakmában a Balaton-felvidék borvidékein és Somlón. Megjárta Európa fontosabb szőlőtermő területeit, Spanyolországban hosszabb időt is töltött. Sok éves tapasztalattal érkezett vissza Tokaj-hegyaljára, és célja, hogy a hagyományos Tokaji borkészítést tisztelve, de a máshol szerzett tapasztalatait kamatoztatva szebbnél szebb borokkal örvendeztesse meg a Tokaji borok kedvelőit.

 

Vesztergombi Pince

Vesztergombi Pince

A szőlőtermeléssel és borászkodással foglalkozó Vesztergombi családról már az 1700-as évekből fellelhető írásos emlék. Ebből az időből származik a családi címer is, mely egyértelműen utal a szőlőtermelő, borászkodó múltra. Szekszárd első hegybírájának Vesztergombi Györgyöt választották ami abban az időben igen magas szakmai és társadalmi elismertséget jelzett. A következő generációk is nagy szakértelemmel és gondossággal folytatták a gazdálkodást, ezen belül a szőlészkedést és a borászkodást. Pincészetünk meghatározó borásza Vesztergombi Ferenc, aki 1970-től hivatásszerűen borászkodik. Munkája és hozzáértése elismeréseként 1993-ba elnyerte a megtisztelő "Év Borásza" címet, 2012-től Szekszárd város díszpolgára. 1996-tól a pincészetnél dolgozik, ma már végzett borászként, Csaba fiunk is. Pincészetünk 1992-ben alakult mint betéti társaság. A gazdasági formától függetlenül mi mégis úgy gondoljuk, hogy ez egy igazi családi vállalkozás, és ennek jellegén nem is áll szándékunkban változtatni.